UNJR, fără motive pentru solicitarea revocării judecătorului CSM Cristi Danileţ
alte articole
Reprezentanta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Mădălina Afrăsinei a afirmat miercuri, că a solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) stabili un “termen cât mai scurt pentru a se pune pe ordinea de zi a plenului „luarea actului de revocare” a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica din funcţia de membri. Întrebată de un reporter Epoch Times care sunt motivele pentru care UNJR cere revocarea celor doi magistraţi, Mădălina Afrăsinei a precizat că reacţia instituţiei vine în urma “mesajelor care nu-şi aveau locul date de cei doi membri anul trecut”.
“Am solicitat stabilirea unui termen cât mai scurt pentru a se pune pe ordinea de zi a plenului CSM luarea de act a revocării celor doi membri. A fost un vot de blanc (votul alb sau votul de protest reprezintă dreptul unei persoane de a-şi manifesta nemulţumirea – n.r.) vis-a-vis de mesajele care nu-şi aveau locul date de cei doi membri anul trecut, mesaje care nu-şi au locul într-o profesie independentă”, a declarat, pentru Epoch Times, Mădălina Afrăsinei.
Cu toate acestea, reprezentanta UNJR nu a oferit o explicaţie clară legată de conţinutul declaraţilor celor doi membri CSM şi de momentele când acestea au fost făcute.
“Mesajele au fost făcute în foarte multe probleme care vizează viaţa magistratului. Vă spun o singură chestiune. Luaţi proiectul cu ajutorul căruia au obţinut rezultatele domnul Danileţ şi doamna Ghica şi vedeţi ce şi-au propus şi ce au reuşit, adică nimic. Când au trebuit să tacă n-au tăcut şi când a trebuit să vorbească n-au vorbit. Nu pot comenta mai mult. Îmi cereţi să mă substitui hotărârii colegilor de la judecătorie şi curţilor de apel. Nu eu am luat decizia de a demara revocarea. În schimb o susţin şi sunt moral alături de colegii mei şi vă mai spun un lucru”, a completat, Afrăsinei, pentru Epoch Times.
Danileţ: Aştept să văd ce acţiuni îmi sunt contestate. Dacă motivele nu corespund legii, voi contesta voinţa colegilor
Judecătorul Cristi Danileţ a declarat miercuri, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în legătură cu procedura de revocare ce a fost transmisă de Judecătoria Vâlcea, că aşteaptă să vadă ce acţiuni îi sunt contestate. În cazul în care acestea “nu corespund legii”, magistratul a precizat că va disputa “voinţa colegilor”.
“Aştept să văd ce acţiuni îmi sunt contestate. Dacă motivele nu corespund legii, voi contesta voinţa colegilor, dacă nu voi accepta această voinţă”, a afirmat Cristi Danileţ.
Înaintea începerii şedinţei de miercuri a plenului CSM, în care urma sa aibă loc alegerile vicepreşedintelui CSM, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile pentru această funcţie.
Funcţia de vicepreşedinte al CSM trebuia să fie ocupată la începutul acestui an, mai exact la data de 6 ianuarie.
La încheierea şedinţei, Cristi Danileţ a explicat că a decis să-şi retragă candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte CSM pentru că a dorit să ofere această şansă unui alt coleg “mai puţin contestat”.
“Eu şi doamna Alina Ghica am decis să ne retragem candidatura de la funcţia de vicepreşedinte CSM şi să oferim şansa unui alt coleg, mai puţin contestat”, a precizat Cristi Danileţ.
Împotriva celor doi magistraţi a fost declanşată procedura de revocare din funcţia de membru CSM. Potrivit unor surse judiciare din cadrul instanţelor care au declanşat procedura revocării au precizat că în urma centralizării rezultatelor adunărilor generale s-au pronunţat pentru excluderea celor doi din CSM majoritatea judecătoriilor şi Curţilor de Apel din România.
“În urma declanşării procedurii de revocare a judecătorului Cristi Vasilică Danileţ din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Rm. Vâlcea a centralizat, până la acest moment, hotărârile adunărilor generale din 60 de instanţe din întreaga ţară, operaţiunea de centralizare continuând. Aceste rezultate provizorii ţin să atragă atenţia asupra legitimităţii reprezentării, în contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizaţi de revocare, privind caracterul izolat ori emoţional al nemulţumirii corpului de magistraţi”, se arată într-un comunicat recent al Judecătoriei Rm. Vâlcea.
La deciderea revocării, va conta nu numărul de judecători, ci cel de instanţe care vor aproba măsura. Un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.
CSM va relua procedura de alegere a unui vicepreşedinte, după ce judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturilor pentru această funcţie, urmând ca într-o săptămână, maxim două, să fie anunţate noile candidaturi.
În cadrul şedinţei CSM de miercuri, membrii Consiliului au luat act de decizia de retragere a candidaturilor celor doi magistraţi, iar preşedintele instituţiei, Oana Schmidt-Hăineală a adresat "rugămintea colegilor judecători să-şi depună candidatura pentru această funcţie".