Cum explică Ponta conflictele dintre judecătorii şi procurorii de la CSM

În interiorul CSM se duce o bătălie pentru putere, iar alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al instituţiei nu este ilegală, ci "puţin ciudată", a apreciat premierul Victor Ponta.
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
11.01.2013

În interiorul CSM se duce o bătălie pentru putere, iar alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al instituţiei nu este ilegală, ci "puţin ciudată", a apreciat premierul Victor Ponta.

"Eu sunt fost procuror şi am fost învăţat că eu sunt cel care propun şi decizia aparţine judecătorului, pentru că eu am stabilitate, judecatorul are inamovibilitate. Dacă am fi chiar egali egali - şi acum vorbesc ca un fost procuror - de ce sunt mai mulţi judecători decât procurori în CSM ? Însă dincolo de asta, e oarecum o bătălie acolo, de putere în interior", a declarat Ponta, la RTV.

Situaţia în interiorul CSM este destul de complicată după ce a fost ales un procuror în funcţia de preşedinte, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată şi cu care nu au fost de acord mai mulţi magistraţi. Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, la şedinţa de pe 4 ianuarie, şi ar fi trebuit să facă rocada în funcţii cu fostul şef al CSM, Alina Ghica, cea care urma să devină vicepreşedinte. Acest lucru nu a fost posibil deocamdată pentru că încă nu a fost ales noul vicepreşedinte.

Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată, până acum fiind depuse două candidaturi, ale judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Şedinţa pentru alegerea vicepreşedintelui a fost amânată, după ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului. Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că s-a produs un evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.

Judecătoriile din Târgu Mureş, Reghin, Târnăveni şi Topliţa au decis să ceară revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, primii care au aprobat această măsură fiind judecătorii din Vâlcea.

Revocare cerută pentru toţi membrii

Toţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) riscă să fie revocaţi din funcţii, dacă nu îşi vor da demisiile de onoare, după cum a cerut Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).

Reprezentanţii AMR, Norel Popescu şi Gabriela Baltag, au prezentat cererea referitoare la demisii la şedinţa de miercuri a CSM, invocând lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

Judecătoare Mădălina Afrăsinei, reprezentantă a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a solicitat amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. Motivul invocat a fost începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM a lui Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Deja au avut loc Adunările la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoria Sector 5 şi la instanţa din Piteşti.

Mădălina Afrăsinei a precizat că "mai rău de atât nu crede că se poate, întrucât au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului".

Cum se apără fostul preşedinte al CSM

Alina Ghica, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru revocarea sa din funcţia de membru al CSM.

"Sigur, în condiţiile în care se ajunge la o asemenea concluzie, voi respecta deciziile adunărilor generale", a precizat Alina Ghica. Judecătoarea a afirmat că în 2012 a fost pentru prima dată când evoluţia CSM a fost evidenţiată pozitiv în rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Câteva dintre meritele CSM sunt că, printr-o strategie coerentă de resurse umane au fost acoperite posturile vacante la instanţele şi parchetele "neatractive", s-a asigurat organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă, iar CSM s-a manifestat ca un garant al independenţei justiţiei.

Cazul Cristi Danileţ

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, pe motiv că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile ca membru al CSM, pentru că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.

Magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au decis deja să ceară revocarea lui Cristi Danileţ din CSM. Legea prevede că un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat că că are onoare, dar nu are motiv să demisioneze, precizând totodată că şi-a exprimat un vot în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru care nu poate fi revocat.

Cristi Danileţ a mai precizat că nu poate să fie revocat din funcţia de membru al CSM doar pentru modul în care a votat săptămâna trecută, deoarece acest lucru ar însemna să-şi piardă independenţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor