Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va relua procedura de alegere a unui vicepreşedinte, după ce judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturilor pentru această funcţie, urmând ca într-o săptămână, maxim două, să fie anunţate noile candidaturi.
Cristi Danileţ, judecător, membru CSM (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu, Ana Petrescu, Liviu Şerbănescu
23.01.2013

UPDATE 2

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va relua procedura de alegere a unui vicepreşedinte, după ce judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturilor pentru această funcţie, urmând ca într-o săptămână, maxim două, să fie anunţate noile candidaturi.

În cadrul şedinţei CSM de miercuri, membrii Consiliului au luat act de decizia de retragere a candidaturilor celor doi magistraţi, iar preşedintele instituţiei, Oana Schmidt-Hăineală a adresat "rugămintea colegilor judecători să-şi depună candidatura pentru această funcţie".

Tot miercuri, şeful instituţiei a anunţat că a transmis Senatului solicitarea de validare a procurorului Elena Hach în funcţia de membru interimar al CSM, în locul rămas vacant, după demisia lui George Bălan. Preşedintele Consiliului a precizat că, în urmă cu o săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial decretul de eliberare din funcţia de procuror a lui George Bălan.

***

UPDATE 1

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, i-a solicitat demisia actualului preşedinte al consiliului, Oana Schmidt Hăineală, care a replicat că nu există această variantă din punctul său de vedere.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă la începutul lunii ianuarie 2013 în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce până în prezent a fost vicepreşedinte al instituţiei.

Un membru al CSM, verificat de ANI pentru conflict de interese

În cazul judecătorului Horaţius Dumbravă, membru CSM, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat recent o anchetă pentru un posibil conflict de interese în materie penală.

Horaţius Dumbravă a fost anunţat deja de reprezentanţi ai agenţiei despre începerea verificărilor şi urmează ca inspectorii de integritate să solicite documente de la Consiliul Superior al Magistraturii, relevă Agerpres.

ANI a stabilit în noiembrie 2009 că rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, Onoriu-Liviu Marian, s-a aflat în conflict de interese, întrucât ar fi aprobat încheierea unor contracte pentru furnizarea de echipamente între universitate şi compania SC Transilvania Mix Trade SRL, reprezentată de soţia rectorului.

Ulterior, rectorul Onoriu-Liviu Marian a atacat raportul întocmit de ANI la Curtea de Apel din Târgu-Mureş iar judecătorul Horaţius Dumbravă este cel care a soluţionat cauza.

Mai exact, Horaţius Dumbravă i-a dat dreptate în ianuarie 2010 rectorului şi a anulat actul de constatare emis de ANI.

Horaţius Dumbravă s-a aflat în conflict de interese şi ar fi trebuit să se abţină de la judecarea acelui dosar, deoarece el i-a fost subordonat rectorului Onoriu-Liviu Marian pe vremea când era asistent universitar la Universitatea „Petru Maior”, consideră inspectorii de integritate.

***

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica, fost preşedinte al Consiliului, şi-au retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia a fost anunţată înainte de începerea şedinţei de miercuri a CSM.

La şedinţa de miercuri, este posibil să-şi anunţe candidatura alte persoane, dar deocamdată nu există informaţii în acest sens.

Decizia de renunţare la candidatură a lui Cristi Danileţ survine după ce mai multe instanţe din ţară s-au pronunţat pentru revocarea lui din calitatea de membru al CSM.

"În urma declanşării procedurii de revocare a judecătorului Cristi Vasilică Danileţ din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Rm. Vâlcea a centralizat, până la acest moment, hotărârile adunărilor generale din 60 de instanţe din întreaga ţară, operaţiunea de centralizare continuând. Aceste rezultate provizorii ţin să atragă atenţia asupra legitimităţii reprezentării, în contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizaţi de revocare, privind caracterul izolat ori emoţional al nemulţumirii corpului de magistraţi", se arată într-un comunicat recent al Judecătoriei Rm. Vâlcea.

La deciderea revocării, va conta nu numărul de judecători, ci cel de instanţe care vor aproba măsura. Un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că judecătorul Danileţ "şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură".

Toţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) riscă să fie revocaţi din funcţii, dacă nu îşi vor da demisiile de onoare, după cum a cerut Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).

Reprezentanţii AMR, Norel Popescu şi Gabriela Baltag, au invocat lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat că are onoare, dar nu are motiv să demisioneze, precizând totodată că şi-a exprimat un vot în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru care nu poate fi revocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor