Ungureanu: Moţiunea priveşte spre trecut şi distruge ceea ce cu greu s-a obţinut
alte articole
Vineri, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat că moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie priveşte spre trecut şi distruge ceea ce s-a obţinut până acum.
"Am citit un text căruia îi lipseşte forţa argumentaţiei, care deja avea nevoie de actualizare între momentul redactării şi cel al depunerii. (...) Textul este el însuşi o dovadă a faptului că acest guvern acţionează şi că acestui guvern nu-i lipseşte responsabilitatea. Nu ezit (...) să vă împărtăşesc mâhnirea mea faţă de acest text. Moţiunea priveşte către trecut, nu către viitor, nu construieşte nici măcar o idee, ci distruge ceea ce cu greu s-a obţinut în mulţi ani de efort. Moţiunea e o invitaţie către o Românie arhaică, în care interesul cetăţeanului nu este reflectat în niciun fel", a afirmat Ungureanu, de la tribuna Parlamentului.
El a spus că ideile moţiunii îl fac să se întoarcă în timp la începutul anilor "90.
"Am avut senzaţia unei căderi în timp unde naţionalismul întunecat şi xenofob al începuturilor de ani "90 se amestecă cu genul de lozinci de tipul "Nu ne vindem ţara". Trăiesc cu senzaţia că deşi România şi cetăţenii români sunt în UE, autorii şi semnatarii acestei moţiuni sunt mult mai departe de valorile europene decât mi-aş fi putut eu vreodată imagina", a apreciat premierul.
În opinia lui Ungureanu, deşi depunerea unei moţiuni de cenzură reprezintă o practică democratică, ceea ce face actuala Opoziţie este să distrugă însăşi ideea de opoziţie.
"Opoziţia înseamnă contribuţie la bunul mers al ţării şi responsabilitate faţă de interesul naţional. Regret că în faţa mea şi în faţa cetăţenilor acestei ţări se află mai mulţi politicieni şi prea puţini oameni de stat. Mi-e teamă că această moţiune e un test pentru întreaga clasă politică începând cu Opoziţia şi, dincolo de soarta acestui guvern, e un test al valorilor pe care alegem să le promovăm", a susţinut Ungureanu.
De asemenea, primul-ministru a vorbit despre fondurile pe care le-a alocat către anumite comunităţi locale.
"De ce e vinovat un guvern care a alocat fonduri pentru acele autorităţi locale care au ştiut să se lupte pentru propriile comunităţi? Faptul că ei aparţin într-o măsură mai mică sau mai mare Puterii sau Opoziţiei ţine şi de felul în care partidele aleg să-şi selecţioneze şi să-şi promoveze oamenii cei mai competenţi. Autorii moţiunii pornesc de la premisa că votul poate fi cumpărat în România, că electoratul este coruptibil. Îmi pare rău, nu împărtăşesc această logică şi nu sunt eu cel care contribuie la această percepţie. Mă distanţez de acest mod de a face politică, nu subestimez electoratul României şi ştiu (...) că libera opţiune e sacră", a declarat Ungureanu.