ING: Adoptarea moţiunii poate împinge moneda naţională dincolo de nivelul record de 4,40 lei/euro
alte articole
Adoptarea moţiunii de cenzură de către Parlament ar putea împinge moneda naţionala dincolo de nivelul record de 4,40 lei/euro şi să micşoreze semnificativ şansele ca BNR sa reducă rata cheie, se arată într-un raport al ING Bank.
"Deşi şansele căderii guvernului credem că au crescut substanţial de la momentul depunerii moţiunii de cenzura, pieţele leului au părut să ignore aceste evenimente, ceea ce sugerează că ar putea fi vulnerabile la o schimbare a guvernului. Un asemenea scenariu ar amplifica incertitudinea pe termen scurt şi ar putea împinge moneda naţională dincolo de nivelul record de 4,40 lei/euro şi să micşoreze semnificativ şansele ca BNR să reducă rata cheie (ca şi mulţi alţi analişti, ne aşteptăm ca banca centrală să reducă rata de dobândă de politică monetară cu 25pb la 5% în şedinţa de miercuri) şi probabil să întrerupă misiunea curenta de evaluare a FMI", se arată într-un raport al ING Bank.
Analiştii ING Bank precizează că deschiderea în scădere a burselor europene nu este favorabilă leului ce oricum are în faţă o şedinţă dificilă.
"În cazul în care moţiunea de cenzură este respinsă, ne aşteptăm ca moneda naţională să urmeze o tendinţă de depreciere uşoară de la nivelul actual de 4,3770 lei/euro", se arată în raport.
Potrivit raportului ING Bank, piaţa monetară a fost relativ statică în ultimele 24 de ore. Ratele de dobândă pe termen scurt continuă să se tranzacţioneze în apropierea pragului de 4% în timp ce randamentele implicite ale swap-urilor valutare cu scadenţe între o luna şi trei luni au înregistrat o scădere foarte uşoara către 2,85-3,25%.
"Faptul că tensiunea uşoara vizibilă în cadrul ratelor de dobândă pe termen scurt nu s-a vazut la nivelul ratelor de dobândă mai lungi sugerează că piaţa consideră că această tensiune este temporară, ceea ce este în linie cu aşteptările noastre. Cu toate acestea, dacă motiunea va avea succes, ratele de dobândă ar putea să se apropie de nivelul ratei cheie de 5.25% pe fondul unor probabile intervenţii valutare, iar ratele de dobândă pentru scadenţe mai lungi ar putea creşte de asemenea, având în vedere că tensiunea din piaţa valutară ar putea micşora semnificativ şansele ca BNR să reducă rata cheie în şedinţa de săptămâna viitoare", se mai spune în raport.