Ungaria susţine că UE nu a blocat acordul nuclear de 12 miliarde de euro între Budapesta şi Moscova

Ungaria respins joi rapoartele media care au susţinut că Uniunea Europeană ar fi blocat un acord nuclear în valoare de 12 miliarde de euro între Budapesta şi Moscova. Publicaţia Financial Times a raportat că Euratom a blocat construirea planificată a doua reactoare nucleare de 1.200 de megawaţi în oraşul ungar Paks.
Centrala nucleară din oraşul ungar Paks. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.03.2015

Ungaria a infirmat joi rapoartele media care au susţinut că Uniunea Europeană ar fi blocat un acord nuclear în valoare de 12 miliarde de euro între Budapesta şi Moscova. Publicaţia Financial Times a raportat că Euratom a blocat construirea planificată a doua reactoare nucleare de 1.200 de megawaţi în oraşul ungar Paks.

“Dacă ruşii refuză acum să modifice contractele iniţiale, acest lucru va duce la suspendarea proiectului”, a declarat ungurul Jávor Benedek, membru în Parlamentul European, pentru Financial Times. “Raportul este foarte clar când susţine că acordul nuclear nu se conformează cu legea europeană.”

Aparent, decizia a fost luată în privat în cadrul unei întâlniri de la Bruxelles în cursul săptămânii trecute, conform Internaţional Business Times.

Potrivit publicaţiei britanice, care a citat trei surse apropiate discuţiilor privind acest acord nuclear, Comisia Europeană a urmat avizul Euratom (Comunitatea European a Energiei Atomice), care “a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa energie nucleară exclusiv din Rusia.”

Totuşi, secretarul de stat al Cabinetului ungar, András Giro-Szász, “a negat cu tărie” raportul în cadrul unei declaraţii către serviciul de presă de stat MTI, a raportat AFP.

“Nu este adevărat că UE a blocat desfăşurarea proiectului Paks II”, a declarat Giro-Szász, adăugând că el a cerut ziarului Financial Times să publice o dezminţire.

Comisia Europeană şi agenţia Euratom nu au comentat imediat asupra acestei chestiuni, a raportat Reuters.

Planul ruso-ungar, semnat în luna ianuarie, ar duce la extinderea singurei centrale nucleare ungare de pe vremea sovieticilor din oraşul Paks, care în prezent asigură aproximativ 40% din necesarul de energie electrică al ţării. Expansiunea centralei este finanţată în mare parte cu bani ruseşti, iar contractele pentru construirea, proiectarea şi întreţinerea centralelor – contracte ce valorează cel puţin 6 miliarde de euro – au fost acordate în decembrie 2014 unei filiale a companiei nucleare ruse de stat Rosatom. Construcţia a fost programată să înceapă în 2018, conform Financial Times.

În prezent, Ungaria se bazează pe Rusia pentru 60% dintre importurile sale de gaze şi pentru 80% din importurile sale petroliere, susţine Internaţional Business Times.

Decizia de a acorda contractele companiei Rosatom fără o licitaţie publică a declanşat o anchetă din partea Comisiei Europene pentru a se determina dacă a avut loc o încălcare a politicii UE. Ungaria a anunţat săptămâna trecută că va menţine secrete detaliile proiectului pentru 30 de ani, din motive de securitate naţională, adăugând că acest lucru se conformează cu liniile directoare similare existente în alte ţări, a raportat Associated Press.

Rusia şi-a extins influenţa şi prezenţa sa în străinătate prin intermediul contractelor energetice, încheind recent acorduri nucleare cu Africa de Sud, India şi Iran, precum şi acorduri pentru gaze cu Pakistan şi China.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor