Premierul ungar acuzat că ar fi colaborat cu serviciile secrete comuniste

O vrajbă personală între premierul ungar Viktor Orban şi un mogul media a luat o nouă turnură după acesta a declarat că premierul l-a turnat poliţiei secrete în timpul perioadei comuniste.
Premierul ungar Viktor Orban (st) şi preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.03.2015

Un conflict dintre premierul ungar Viktor Orban şi un mogul media a luat o nouă turnură după ce acesta a declarat că premierul l-a turnat poliţiei secrete în timpul perioadei comuniste.

Lajos Simicska, un oligarh care a jucat un rol important în ridicarea lui Orban la putere, a declarat duminică că legăturile tot mai puternice ale premierului cu Moscova ridică dubii în legătură cu asigurările sale că el nu a fost informator regulat în anii 1980, susţine site-ul de ştiri The New Age.

Orban a fost un proeminent activist pentru democraţie în faza finală a comunismului ungar, care s-a prăbuşit în 1989. Premierul ungar susţine că nu a fost informator activ, deşi politia secretă l-a abordat în timpul serviciului său militar.

Simicska a afirmat duminică seară că Orban a oferit poliţiei secrete unele informaţii despre el, adăugând că Orban i-a declarat ulterior, în anii 1980, că politia secretă a încercat să îl racoleze dar că a refuzat acest lucru.

“L-am crezut timp de 30 de ani că aşa s-a întâmplat. Dar astăzi nu mai ştiu ce să cred”, a afirmat Simicska, prieten de liceu cu Orban, pentru website-ul Mandiner.hu.

Într-un interviu la postul de televiziune ATV, Simicska a repetat acuzaţiile şi a declarat că recenta încălzire a relaţiilor dintre guvernul Orban şi Moscova îl face să fie nesigur de întreaga situaţie.

Orban a respins luni acuzaţiile lui Simicska, considerându-le a fi doar nişte afirmaţii făcute în baza unui orgoliu rănit. Oligarhul s-a separat public de premierul ungar în cursul lunii trecute, acuzându-l că încearcă să închidă mass media independentă, precum conglomeratul său media.

“Nu văd niciun rost în desfăşurarea unui astfel de circ în politica ungară şi prin urmare nu văd sensul participării mele în aceste dezbateri, în afară de a clarifica faptele”, a declarat Orban reporterilor după un discurs susţinut la sediul Ministerului ungar de Externe.

Orban a mai declarat că serviciile secrete comuniste l-au spionat atât pe el cât şi pe soţia sa.

Socialiştii, aflaţi în opoziţie, au cerut convocarea Comisiei pentru securitate naţională din Parlament în legătură cu afirmaţiile omului de afaceri Lajos Simicska privind activităţile premierului în timpul perioadei comuniste, susţine Agerpres.

Partidul naţionalist radical Jobbik i-a cerut premierului Orban să demisioneze dacă nu va putea dovedi că acuzaţiile lui Simicska sunt false. Partidul de opoziţie LMP a anunţat la rândul său că Orban ar trebui să fie chemat în Parlament pentru a se putea clarifica întreaga problemă. În acelaşi timp, gruparea de opoziţie Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut ca toate microfilmele care conţin date despre informatori să fie făcute publice.

Colaborarea efectivă sau imputată cu politia secretă a bântuit sfera politică în estul Europei post-comuniste. Arhivele secrete încă îi fascinează pe ungari deoarece Budapesta, spre deosebire de alte state fost comuniste, încă nu a făcut publice toate dosarele sale.

Simicska a declarat website-ului Mandiner că el cunoaşte câteva persoane care au oferit informaţii despre el pe când avea 20 şi ceva de ani. În plus, un prieten a recunoscut că a fost obligat să ofere poliţiei secrete informaţii despre el.

“Am spus acestei persoane să nu fie îngrijorată, a fost bine că mi-a spus şi că vom decide împreună ce va fi mai bine să scrie”, a declarat Simicska, confirmând că acel prieten a fost Orban.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor