Ungaria: Războiul cuvintelor dintre George Soros şi Fidesz se încinge
alte articole
Partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria a criticat luni afirmaţiile făcute de finanţatorul american George Soros, care a afirmat că guvernul premierului Viktor Orban a minţit într-o campanie recentă.
Vicepreşedintele Fidesz, Gergely Gulyás, a respins de asemenea acuzaţiile că acea campanie a folosit figuri de stil antisemite pentru a-l submina pe Soros, un miliardar în vârstă de 87 de ani de origine ungară, care a fost un ghimpe în coasa guvernului ungar.
Soros a folosit banii realizaţi pe pieţele internaţionale încă din anii 1990 pentru a finanţa instituţii educaţionale şi ale societăţii civile în Ungaria, pe care Fidesz le vede ca o ameninţare la adresa unităţii naţionale.
Gulyás a reiterat afirmaţiile anterioare ale guvernului ungar că Soros “atacă Ungaria” prin organizaţiile sale neguvernamentale (ONG) şi prin manipularea birocraţilor UE.
De când a ajuns la putere în 2010, Fidesz a adoptat o poziţie foarte critică faţă de ONG-urile finanţate din afara ţării şi a lansat atacuri la adresa mass mediei independente.
De asemenea, Fidesz a adoptat o agendă eurosceptică şi anti-imigraţie, deseori călcând linia care separă reprezentarea lui Soros – care este evreu – şi figurile de stil antisemite care amintesc de cele folosite de fasciştii ungari în perioada interbelică.
Fidesz l-a vizat personal pe miliardarul Soros şi se presupune că a luat în vizor multe dintre proiectele acestuia în Ungaria.
La începutul lunii octombrie, premierul ungar Viktor Orban a trimis tuturor familiilor, prin email, un sondaj cu şapte puncte de tipul “consultării naţionale” în care li s-a cerut un răspuns cu privire la ceea ce a numit a fi “Planul lui Soros”, inclusiv presupusele sale viziuni asupra imigraţiei.
Guvernul a declarat că sondajul este un “exerciţiu al democraţiei” şi a fost însoţit de o campanie media la nivel naţional care a prezentat în mod proeminent chipul lui Soros în timp ce râde.
Într-un articol de opinie publicat în 2015, Soros a declarat că UE ar trebui să primească cel puţin un milion de imigranţi pe an.
De la izbucnirea crizei refugiaţilor în Europa în 2015, Ungaria – împreună cu alte câteva state din centrul Europei – s-a opus acceptării chiar şi unui număr mic dintre cei aproximativ 2 milioane de refugiaţi care au sosit pe continent şi a declarat că nu va accepta cota obligatorie de refugiaţi impusă de UE. În schimb, Ungaria a construit un gard de sârmă ghimpată la frontiera sa pentru a ţine refugiaţii în afara ţării şi a cerut Uniunii Europene să plătească pentru el.
Orban, care urmăreşte să fie reales în 2018, a declarat că “otrava” imigraţiei musulmane este un risc de securitate şi ameninţă cultura şi identitatea creştină a Europei.
Vicepreşedintele Fidesz a adăugat luni că Soros şi UE “promovează aceeaşi agendă pro-imigraţie” şi a respins afirmaţiile lui Soros că recenta campanie guvernamentală a amplificat sentimentul anti-musulman şi că a folosit figuri de stil antisemite.
Într-o declaraţie publicată luni pe website-ul său, Soros a precizat că guvernul Orban l-a descris ca un “inamic din afară” care urmăreşte să “distragă atenţia cetăţenilor” de la “sistemele de sănătate şi educaţionale periclitate” şi de la corupţia “abundentă”.
Recentul “sondaj” naţional a făcut parte dintr-un “efort propagandistic continuu” începând cu 2015, se precizează în declaraţia lui Soros, adăugând că acest efort ar fi inclus atât o consultare “Opriţi Bruxelles-ul” de la începutul acestui an, cât şi un referendum care a denigrat imigranţii şi refugiaţii în 2016.
“Guvernul l-a selectat pe George Soros în acest scop, lansând o campanie mediatică masivă anti-Soros, care a costat milioane de euro din banii contribuabililor, care a alimentat sentimentul anti-musulman şi a folosit figuri de stil antisemite care aduc aminte de anii 1930”, se menţionează în declaraţia postată pe website-ul miliardarului american.
Fiecare declaraţie inclusă în sondaj “conţine denaturări şi minciuni categorice care înşeală în mod deliberat cetăţenii ungari privind punctele mele de vedere asupra imigranţilor şi refugiaţilor”, se mai precizează în declaraţie.
Parlamentul ungar, dominat de partidul Fidesz, a aprobat în urmă cu câteva luni o lege care ar viza ONG-urile susţinute de Soros şi o altă lege care a ameninţat cu închiderea Universităţii Central Europene pe care Soros a înfiinţat-o în anii 1990 la Budapesta.
Fără să fie antisemit în mod direct, precum partidul de extremă dreapta Jobbik, Fidesz pare să se joace cu stereotipuri adânc înrădăcinate în cultură şi care persistă în unele părţi ale estului Europei şi care asociază evreii cu neloialitatea naţională, manipulare internaţională, finanţe globale, liberalism şi secularism social, toate fiind văzute ca subminând cultura creştină.