Ungaria: Partidul Fidesz ameninţă cu retragerea din PPE
alte articole
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a afirmat joi că partidul de guvernământ Fidesz va observa care este cursul viitor al Partidului Popular European (PPE) înainte să ia o decizie legată de rămânerea sau plecarea din grupul de centru-dreapta, potrivit Deutsche Welle.
“În cazul în care PPE se îndreaptă spre migraţie, aceasta nu este o direcţie pe care o putem urma”, a precizat Szijjarto.
“Sperăm că PPE va reveni în locul în care s-a aflat atunci când ne-am alăturat ... dacă PPE face o alianţă cu partide pro-migraţie, atunci acest lucru este cu siguranţă o linie roşie pentru noi”, a mai adăugat ministrul pentru Reuters.
PPE, cea mai mare grupare a Parlamentului European, a suspendat Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban în luna martie din cauza temerilor că acesta a încălcat principiile UE privind statul de drept.
La începutul acestei luni, Orban a declarat că doreşte ca grupul PPE să aibă legături strânse cu partidele eurosceptice şi naţionaliste. La rândul său, Szijjarto a cerut PPE să se îndrepte către dreapta.
Partidele populiste de extremă dreapta, precum Adunarea Naţională din Franţa, condusă de Marine Le Pen, sau partidul italian Liga, condus de Matteo Salvini, ar putea obţine rezultate bune în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Ministrul ungar nu a exclus posibilitatea unei asocieri cu Le Pen şi Salvini.
PPE are în prezent 217 parlamentari în Parlamentul European cu 750 de locuri, şi 12 dintre ei provin din Fidesz. Decizia cancelarului german Angela Merkel de a deschide graniţele Germaniei migranţilor în 2015 a divizat blocul PPE între facţiuni pro şi anti-imigraţie.
Viitorul coaliţiei va fi decis în cadrul alegerilor parlamentare din aceste zile.
Szijjarto a declarat că alegerile din 26 mi sunt cele mai semnificative alegeri ce au avut loc vreodată în blocul european.
“După alegerile (parlamentare europene), va fi evident cine are o influenţă mai mare în procesul decizional din cadrul PPE”, a declarat Szijjarto la începutul acestei luni agenţiei de ştiri DPA.
“Pentru a face Europa din nou puternică, avem nevoie de state membre puternice şi, în mod categoric, respingem conceputul unor aşa-numite State Unite ale Europei”, a mai precizat el în marja unui summit ministerial OECD în Paris.