Un tip de bacterii marine acţionează drept cabluri electrice vii

Bacterii "cablu" în noroiul de pe fundul mării (Mingdong Dong, Jie Song, Nils Risgaard-Petersen)
Cassie Ryan
26.10.2012

Bacterii mici, care trăiesc pe fundul oceanului, produc curenţi electrici ce le ajută să descompună materia pentru a genera energie.

Cercetătorii danezi au descoperit dovezi de energie electrică pe fundul mării cu aproape trei ani în urmă şi le-au urmărit până la aceste bacterii, care au doar un centimetru lungime şi sunt de 100 de ori mai subţiri decât un fir de păr.

"Experimentele noastre au demonstrat că conexiunile electrice de pe fundul mării trebuie să fie structuri solide construite de bacterii", a declarat co-autorul studiului Christian Pfeffer de la Universitatea din Aarhus, într-un comunicat de presă.

În fiecare dintre aceste bacterii există un pachet de fire izolate care pot conduce un curent dintr-un capăt într-altul.

"Ideea incredibilă că aceste bacterii se aseamănă cu nişte cabluri electrice a prins contur când, în interiorul bacteriilor, am văzut şiruri asemănătoare cablurilor delimitate de o membrană", a declarat Nils Risgaard-Petersen, tot de la Universitatea din Aarhus, în comunicatul de presă.

Un metru pătrat de sedimente anaerobe de pe fundul mării găzduieşte peste zeci de mii de kilometri din aceste "bacterii cablu".

Deşi oxigenul lipseşte aici, un capăt al bacteriei poate obţine oxigen din apa de mare din suprafaţa substratului.

Acest fenomen biologic neobişnuit ar putea fi aplicat în noile tipuri de electronice.

Cercetarea a fost publicată în Nature

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor