Un studiu relevă posibilitatea de a scăpa de alergia la arahide

Tort de ciocolată cu alune
Tort de ciocolată cu alune (Maria Matyiku / Epoch Times)
Mioara Stoica
01.02.2014

Oamenii de ştiinţă de la Cambridge University Hospitals au găsit o modalitate de a vindeca alergia la arahide care afectează mulţi oameni, în special copiii.

Arahidele folosite ca tratament pentru alergia la arahide. Poate părea un non-sens, dar este soluţia sugerată de ultimul studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge University Hospitals şi publicat joi, 30 ianuarie, în revista ştiinţifică „Jurnalul medical The Lancet”.

Potrivit studiului efectuat de Dr. Andrew Clark şi colegii săi, soluţia alergiei se află chiar în proteinele arahidelor, care pot fi administrate zilnic, în doze mici, permiţând astfel ca, în câteva luni, problema să fie rezolvată.

Studiul a demonstrat cum copiii alergici pot tolera mici doze zilnice de proteine din arahide, utilizate sub formă de făină amestecată cu hrana normală, pentru ca, în timp, să ajungă să mănânce chiar arahide adevărate, care anterior le provocau reacţii alergice periculoase, dacă nu chiar adevărate şocuri anafilactice.

"Înainte de tratament - relatează Dr. Clark - copiii şi părinţii lor erau obligaţi să verifice fiecare etichetă a produselor alimentare şi evitau să mănânce în afara casei sau în restaurante. Acum, cea mai mare parte dintre pacienţii care au participat la studiu pot mânca în condiţii de siguranţă cel puţin cinci alune întregi. Familiile implicate în acest studiu spun că acest lucru le-a schimbat viaţa".

În acest studiu, cercetătorii au implicat 99 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani, toţi cu alergie la arahide. Participanţii au fost împărţiţi aleatoriu în două grupuri: un grup de test şi un grup de control. Copiilor din primul grup li s-au administrat doze controlate de proteine din arahide, care erau mărite de la o lună la alta, pe o perioadă de 6 luni de testare. Cei care aparţineau grupului de control, în schimb, au continuat să se alimenteze cu produse care nu conţineau arahide sau urme ale acestora.

La finalul studiului, primul grup a ajuns să consume echivalentul a 800 mg de proteine de arahide (5 arahide întregi). Rezultatele finale au arătat că între 84% şi 91% dintre participanţi puteau consuma cu uşurinţă 5 arahide întregi fără să prezinte reacţii alergice.

Prin contrast, copiii care făceau parte din grupul de control au rămas alergici la alimentele care conţineau chiar şi urme de proteine din arahide sau la aceleaşi arahide. Ca urmare a acestei constatări, grupul de control a fost supus aceluiaşi tratament, ajungând la sfârşitul perioadei de testare (6 luni) la aceleaşi rezultate pozitive ca cele ale primului grup.

"Acest tratament a permis copiilor predispuşi la toate complicaţiilor alergiei la arahide, să ajungă să le consume, eliberându-i atât pe ei cât şi pe părinţi de teama unui potenţial pericol pentru viaţa lor provocat de reacţia alergică", conchide dr. Clark .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor