Un reporter al ziarului El Periodico, sechestrat de o lună în Siria

La 18 octombrie se împlineşte o lună de la răpirea lui Marc Marginedas, trimisul special al ziarului El Periodico din Catalonia în zonele de conflict din Siria. Marginedas, în vârstă de 46 de ani, a fost sechestrat de combatanţii jihadişti când călătorea alături de şoferul său în afara oraşului Hama răvăşit de războiul civil. Deocamdată nicio grupare nu a revendicat răpirea, notează miercuri ziarul catalan.
Rebeli sirieni adunaţi lângă un tanc T-72 de fabricaţie rusească în satul Kfarruma, provincia Idlib Siria, 10 februarie 2013 (Daniel Leal-Olivias / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2013

La 18 octombrie se împlineşte o lună de la răpirea lui Marc Marginedas, trimisul special al ziarului El Periodico din Catalonia în zonele de conflict din Siria. Marginedas, în vârstă de 46 de ani, a fost sechestrat de combatanţii jihadişti când călătorea alături de şoferul său în afara oraşului Hama răvăşit de războiul civil. Deocamdată nicio grupare nu a revendicat răpirea, notează miercuri ziarul catalan.

Ştirea a fost publicată însă la 23 septembrie, în ediţia digitală a cotidianului catalan, pentru că existau speranţe într-o eliberare rapidă şi pentru că s-a hotărât să se acţioneze cu discreţie, declarase atunci directorul ziarului, Enric Hernŕndez. După ce au trecut însă mai multe zile, ziarul a decis să comunice răpirea trimisului său special, dând clar de înţeles răpitorilor că Marginedas este un tip cu 'un psihic puternic', care nu este spion, ci un reporter cu o lungă experienţă în acoperirea informativă a conflictelor şi războaielor din lume.

Marginedas a intrat în Siria duminică, 1 septembrie, prin frontiera turcă Reyhanli. Era a treia sa deplasare în Siria, de la izbucnirea conflictului civil în 2011. Scopul călătoriei era de a informa despre pregătirile privind o eventuală intervenţie militară internaţională, care la momentul respectiv părea iminentă, şi de a investiga presupusul atac cu arme chimice din 21 august din vecinătatea capitalei Damasc.

De la publicarea informaţiei privind răpirea sa, numeroşi ziarişti, prieteni şi rude ale lui Marginedas s-au reunit săptămânal în faţa sediului ziarului El Periodico pentru a cere eliberarea lui, lucru pe care îl vor face în fiecare zi de miercuri, la orele 17.00, până când vor atinge acest obiectiv. Răpirea jurnalistului a declanşat un val de solidaritate, căruia i s-au alăturat, pe lângă asociaţiile de profil locale şi internaţionale, figuri şi instanţe politice precum preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

După publicarea ştirii privind răpirea lui Marginedas, judecătorul Audienţei Naţionale, Santiago Pedraz, a demarat proceduri juridice şi a cerut să fie ţinut la curent cu acest eveniment, având în vedere că este vorba de o infracţiune comisă asupra unui cetăţean spaniol în străinătate. Vicepremierul spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría, a declarat că guvernul lucrează pentru eliberarea ziaristului, în timp ce Comisia Europeană a reclamat eliberarea cât mai repede a reporterului spaniol şi a altor corespondenţi sechestraţi.

Cel puţin 22 de ziarişti străini au fost sechestraţi în decursul acestui an în Siria, dintre care mulţi sunt în continuare în captivitate, după cum a denunţat recent organizaţia Campańa Emblema de Prensa (PEC), care a condamnat în mod ferm creşterea numărului de răpiri în Siria. Potrivit organizaţiei, care responsabilizează toate grupurile armate din conflict, între ziariştii ţinuţi ostatici s-au numărat cinci americani, cinci italieni, trei francezi şi doi germani, între alţii. Unii dintre ei au fost eliberaţi după o lungă perioadă de captivitate, precum italianul Domenico Chirico, care a fost eliberat după cinci luni. În prezent cel puţin opt jurnalişti se află în mâinile răpitorilor lor în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor