Investigatie asupra laptelui pudra produs in China
Compania de lactate Fonterra, cu sediul in Noua Zeelanda, care asigura laptele praf unei companii chineze, a fost prinsa in recentul scandal legat de laptele praf din China.
Cu toate acestea Fonterra afirma miercuri ca “pastreaza o incredere de 100 la suta asupra calitatii produselor sale.”
Ministerul Sanatatii din China a lansat o investigatie in provincia Hubei dupa aparita unor noi acuzatii ca lapte praf duce la o dezvoltare sexuala prematura a fetitelor care il consuma.
Mostre ale laptelui praf produs de compania Synutra International din Qingdao au fost testate, conform unei declaratii de marti a purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii, Deng Haihua, in cadrul unei conferinte de presa.
Conform unui raport din presa chineza de stat cel putin trei fete au dezvoltat sani prematur.
Deng a afirmat ca o investigatie medicala era in curs de desfasurare si ca o multime de factori ar fi putut duce la aceasta dezvoltare sexuala prematura.
Adjunctul Spitalului de Copii din Wuhan de la departamentul endocrinologic a afirmat ca trei din patru copii tratati din aceasta cauza, nu au consumat produsele Synutra.
Mass media chineza de stat citeaza un al patrulea copil spunand ca a consumat produse Synutra, dar mai apoi a schimbat brand-ul.
Luni, seful Synutra si seful biroului executiv, Liang Zhang, au etichetat rapoartele media ca fiind “extrem de iresponsabile si bazate pe speculatii in loc de dovezi clare”.
El a afirmat ca Synutra a colaborat cu autoritati de stat, incluzand Asociatia de Lactate a Chinei si cu Biroul Sigurantei Alimentare, pentru a testa produsele.
“Nu adaugam hormoni produselor noastre si am investit foarte mult in cercetarile noastre, calitatea controlului, formulelor chimice si ingredientelor”, afirma declaratia de pe pagina de internet a companiei.
Liang a adaugat ca Synutra intentioneaza “sa dea curs procedurilor legale de aparare a brand-ului nostru”. Cota de piata a companiei, afisata la bursa electronica Nasdaq, au cazut luni cu mai mult de 25%.
Compania Fonterra a subliniat ca desi furnizeaza lapte praf pentru Synutra, aceasta isi procura o cota din lapte de pe piata locala si importa lapte praf si din Europa.
Prezenta hormonilor estrogeni in laptele praf este strict interzisa, spune Deng.
Cazul de fata este ultimul din lungul sir de scandaluri in care a fost implicata industria de lactate din China. In 2008, a fost declansat un scandal imens dupa ce s-a descoperit ca laptele praf produs de grupul Sanlu era conntaminat cu melamina, pentru a-i creste conncentratia aparenta de proteine la analizele de control.
Laptele praf contaminat cu melamina a omorat cel puni sase bebelusi a imbolnavit circa 300 de mii doar in provincia chineza Hebei. Media chineza inca musamalizeaza cazul, iar parintii care depun plangeri si contestatii legate de caz, sunt persecutati de regim.
Compania aflata in centrul scandalului — Sanlu Group — a dat faliment. Fonterra detinea 43 la suta din actiuni din Sanlu la acel moment.