Aditivii pun in pericol sistemul alimentar din China

Un supermarket in Hefei, China, 13 iunie 2011. In China exista cel putin 2200 de aditivi in produsele alimentare, dar echipele de testare au stadarde pentru a verifica cel mult 40% dintre ele.
Un supermarket in Hefei, China, 13 iunie 2011. In China exista cel putin 2200 de aditivi in produsele alimentare, dar echipele de testare au stadarde pentru a verifica cel mult 40% dintre ele. (AFP / Getty Images)

Fara standarde tehnice suficiente si stanjenit de complexitatea controalelor, Ministerul Sanatatii din China a informat publicul ca 60 de procente din aditivii alimentari folositi in China nu pot fi detectati.

In incheierea raportului in fata Comisiei Permanente a Congresului Popular National al Comitetului, o echipa de inspectie a afirmat ca exista 2200 de aditivi alimentari diferiti, dar China indeplineste actualmente conditiile doar pentru 40 de procente.

Reactiile la acest anunt, publicat in ziarul The Beijing Times pe 16 iunie, au fost caustice.

Un profesor de la Universitatea de Agricultura din Huazhong declara pentru The Epoch Times ca aditivii alimentari legali pot fi detectati; dar aditivii alimentari ilegali, nu. Acesta a explicat ca, “Uneori, lucrurile care ar putea fi adaugate in mancarea noastra sunt pur si simplu peste imaginatia noastra. Din moment ce sunt dificil de detectat, habar n-avem ce ar putea fi. Nici impactul nivelului de toxicitate nu este clar, in caz de consum. Este nevoie de cercetari in laboratoare pentru a intelege efectele.”

Domnul He Hanming, un profesionist care a lucrat mai multi ani, pentru o agentie de inspectie si carantina in provincia Guandong, a declarat ca in timpul serviciului a observat ca departamentele de inspectie nu acordau nici o atentie aditivilor, din moment ce credeau ca nu sunt probleme in aceasta privinta. ”Inainte de incidentul cu melamina, aceasta problema nu reprezenta o prioritate pentru noi.”

El este ingrijorat despre faptul ca multi aditivi alimentari nu se ridica la standardele inspectiei, afirmand ca “Este usor sa verifici daca un produs contine sau nu o chimicala, dar daca nu ai un standard e mai greu sa determini daca acea cantitate este acceptabila.”

El a recunoscut ca momentan, aditivii alimentari sunt foarte folositi in China, dar, fara o inspectie la standarde bine determinate, este dificil sa determini daca acestia sunt daunatori pentru oameni si animale.

Apoi, a facut o declaratie bomba. Conform lui He, inspectorii guvernamentali nu doresc sa trimita produse alimentare oficiale pentru inspectie, ci trimit la analize doar acele produse contrafacute.

Dupa ce a aflat ca 60 de procente din aditivii alimentari nu se ridica la standardele inspectiei, domnul Mu Jiayu, un cenzor membru al “Fortei Civile”, a afirmat ca, pe langa acele 2200 de feluri de aditivi alimentari enumerati de Ministerul Sanatatii, ar putea sa mai fie adaugati in alimente multi alti aditivi industriali, chimicale, cum ar fi formalina, nitriti etc.

Mu a mai afirmat ca, “Ministerul Sanatatii a recunoscut ca 60 la suta din cele 2200 de feluri de aditivi sunt sub standarde, fara sa mai mentionam acei aditivi deaprobati de catre Ministerul de Sanatate. Fara standarde, producatorii alimentari pot sa-si faca de cap, fapt care a condus la unele probleme foarte serioase in securitate alimentara. Ceea ce este si mai grav este ca produsele provenite din ferme ar putea contine droguri sau hormoni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură