Chinezii infuriati de incercarea de musamalizare a sigurantei alimentare

Multi copii chinezi au suferit din cauza melaminei adaugata in laptele praf
Multi copii chinezi au suferit din cauza melaminei adaugata in laptele praf (Arhiva foto a Epoch Times)

Remarci recente ale Ministerului Chinez al Sanatatii care fac cunoscuta intentia acestuia de a urmari anumiti reporteri, folosind liste negre, au creat reactii negative violente. Lista neagra va “priva anumite mass media care induc in eroare opinia publica in mod intentionat", desi expertii avertizeaza ca numai mass-media independenta a fost cea care a demascat proplemele sigurantei alimentare, si in nici un caz Ministerul.

Purtatorul de cuvant al Ministerului, Mao Qunan, a declarat pe 13 iunie la o conferinta intitulata “Sa intelegem Stiinta Aditivilor din Mancare” ca: “Exista o cerere de a intari monitorizarea metodelor de comunicare. In special pentru reporteri, vom crea o lista neagra.”

Mao a mai afirmat ca marea parte a problemelor sigurantei alimentare provin din contaminarea cu bacterii, si ca exista o supraestimare a problemelor aditivilor (cum ar fi melamina care a cauzat piatra la rinichi bebelusilor) va conduce la prejudecati si o confuzie nejustificate.

In ultimii ani China a fost inundata de numeroase scandaluri iscate de folosirea pe scara larga a unor substante toxice in alimente. De la pasta de dinti care continea plumb, pana la scandalul amestecarii de melamina in laptele praf, care a imbolnavit de rinichi peste 300 de mi de bebelusi chinezi - incidentele au fost descoperite de mass media si aduse in presa in ciuda opozitiei sau musamalizarii Ministerului Sanatatii.

Uzurpare aroganta a autoritatii

Un avocat de la Beijing, vorbind sub numele generic de Li, afirma ca “ Ministerul Sanatatii nu are autoritatea de a cere asemenea lucruri mass-mediei. Are in schimb o obligatie statutara de a acepta o dirijare a ei.”

Lee mai noteaza ca, in prezent, Ministerul Sanatatii este responsabil de orice probleme de siguranta a alimentelor. Ministerul ar trebui cel putin sa ofere declaratii oficiale cu privire la efectele daunatoare, cat si avantajele si dezavantajele aditivilor pentru corpul uman. “Au trecut deja trei ani de la incidentele cu melamina, dar oamenii inca nu au habar de rezultatele investigatiilor Ministerului”, afirma acesta.

Fondatorul “Casa pentru Bebelusi cu Piatra la Rinichi”, Zhao Lianhai, crede ca “Un oficial al Ministerului Sanatatii care face o asemenea afirmatie, este in realitate aliat cu criminalii, ajutand si sprijinindu-i pe acestia in actiunile lor criminale. De fapt, acesta suprima toate obiectiile valide.”

Zhao a experimentat pe pielea sa greutatea cu care se confrunta chinezii atunci cand doresc sa-si exprime drepturile si sa obtina compensatii pentru aditivi daunatori; fiul sau a fost afectat de laptele praf contaminat.

Dupa ce aceasta practica a fost raportata, s-au declansat discutii masive printre blogeri si alti utilizatori ai media sociala, toate avand un ton critic fata de Ministerul Sanatatii.

Un comentator, sub numele de tjx_5201314, scria: “Va intreb, a descoperit vreodata Ministerul Sanatatii vreo problema legata de siguranta alimentara? Mass-media a fost intotdeauna cea care a descoperit problema, afisand-o in public, si numai atunci ministerul in cauza a inceput sa cerceteze problema sub presiunea venita din partea populatiei. Sper ca cei din mass-media sa nu se sperie.”

Un at personaj afirma, “Ar trebui sa intocmeasca o lista neagra cu spitalele si doctorii care au atitudini neproductive, sau standarde medicale foarte joase si taxe sau preturi ridicol de mari”.

Li sustine mai departe ca Ministerul Sanatatii nu a efectuat nici o operatiune de examinare in ceea ce priveste problemele sale interne, si continua sa ameninte mass-media si sa o constranga sa ascunda "rufele murdare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură