Ai Weiwei descrie chinurile mentale din captivitate

Artistul chinez Ai Weiwei iese in afara studioului sau din Beijing pentru a vorbi cu reporterii. 23 iunie 2011.
Artistul chinez Ai Weiwei iese in afara studioului sau din Beijing pentru a vorbi cu reporterii. 23 iunie 2011. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Artistul si dizidentul chinez Ai Weiwei, caruia i s-a impus sa nu faca declaratii presei dupa eliberarea din arestul politiei, a dezvaluit pentru prima data cateva detalii neplacute ale rapirii sale de catre Securitatea chineza.

O intalnire intamplatoare cu jurnalistul Ju Baiyu din Hong Kong intr-o banca din Beijing a dus la publicarea comentariilor sale pe 2 august in Apple Daily.

In timpul celor 81 de zile de detentie a lui Ai el a fost interogat de 52 de ori, afirma raportul.

El nu a mentionat detalii in privinta metodelor de interogare, sau daca a fost torturat fizic sau amenintat cu tortura, in schimb s-a concentrat pe chinurile psihologice ale captivitatii.

"Am pierdut toate legaturile cu lumea de afara si m-am trezit scufundat intr-o lume a intunericului. Imi era teama ca existenta mea se va stinge in tacere; nimeni nu stia unde sunt si n-ar fi stiut niciodata. Eram ca un bob de soia, care odata cazut la pamant, aluneca pana intr-o crapatura din colt. Din cauza ca nu poate sa scoata sunete, ramane uitata pentru totdeauna", a declarat el cu avantul caracteristic.

Ai n-a mai vorbit cu presa de la eliberarea sa din 22 iunie.

El a declarat ca in fiecare zi era trezit la 6:30 am si in fiecare zi era interogat de doi ofiteri de securitate. Ei faceau o interogare "prin metoda conversationala", afirma articolul.

Ai spune ca s-a simtit "linistit si bucuros" in privinta raspunsului media si a publicului fata de ciocnirea de trenuri din Wenzhou. Netizenii au criticat dur autoritatile comuniste in ultima saptamana pentru incercarea de a minti si a musamaliza incidentul si pentru coruptia si lipsa generala de transparenta care multi presupun ca a condus la dezastru.

In ultimii ani, Ai a participat la numeroase investigatii ale unor incidente, incluzand scandalul laptelui contaminat cu melamina, care a trimis in spital peste 300 de mii de bebelusi, musamalizat de regimul comunist - si cel al cutremurului din 2008 din Sichuan, in care autoritatile chineze au fost acuzate de coruptie si moartea unor numerosi elevi chinezi. In momentul cutremurului, sute de scoli s-au prabusit, in timp ce cladirile Partidului Comunist au ramas intacte, facandu-i pe multi sa inteleaga ca cea care a ingropat elevii a fost coruptia regimului.

Insa cei care au incercat sa investigheze incidentul au fost hartuiti si imprastiati fortat.

Ai a fost arestat la Aeroportul Beijing pe 3 aprilie si eliberat pe cautiune pe 22 iunie dupa ce a fost detinut pentru 81 de zile, pentru acuzatii extrem de vagi privind o evaziune fiscala. Pe 27 iunie, Aministratia Municipala de Taxe din Beijing i-a ordonat lui Ai sa plateasca mai mult de 12 milioane de yuani taxe si penalitati.

Cu toate ca in timpul intalnirii intamplatoare la banca Ju Baiyu si Ai Weiwei au aranjat sa se intalneasca mai tarziu la casa artistului, cand ea a incercat sa il viziteze, ofiterii locali de securitate au intors-o inapoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe