"Laptele din piele" iese la suprafata in China
Timp de ani de zile producatorii chinezi de produse lactate au facut drumuri catre tabacariile locale, colectand bucatile toxice ramase la finalul procesului de inmuiere a pieilor, punandu-le in lapte si astfel crescand continutul de proteine al acestuia laptelui — asa cum s-a si masurat in teste.
Dar chimicalele pe care ei le adauga — proteine hidrolizate din piele, sodiu si discromat de potasiu, chimicala CrVI (crom hexavalent) — pot cauza cancer.
Laptele toxic a fost poreclit “laptele din piele”. Cele mai vulnerabile victime sunt infantii.
Problema a fost raportata in 2005 dar rapoartele recente din mass media chineza, alaturi de negarea la nivelurile inalte ale Partidului Comunist Chinez ca ar exista o astfel de situatie, au adus problema din nou in centrul atentiei.
Zhejiang Metropolitan Daily a raportat ca cinci din opt loturi de bauturi lactate produse de Chenyuan Diary Co., Ltd., in orasul Jinhua din provincia Zhejiang, au avut niveluri ridicate de proteine hidrolizate din piele. In plus, toate cele sase loturi de produse vandute pe pietele din Longyou, Haining si Jiashan au continut proteine hidrolizate din piele.
Ziarul Wenweipo din Hong Kong a raportat in 2005 ca cel putin 200 de fabrici de produse lactate din provincia Shandong au adaugat proteine hidrolizate din piele in produsele lor.
Xinhua a raportat in iulie 2005 ca in provincia Shanxi laptele artificial a fost fabricat din materiale care nu au nicio legatura cu laptele real, precum aromatizatori sintetici, proteine hidrolizate si aditivi. Acest tip de lapte a fost apoi vandut sub diferite marci faimoase.
In martie 2009, o inspectie la Chenyuan Diary Co., Ltd. a scos la iveala 3 saci a cate 20 kg fiecare incarcati cu proteine hidrolizate din piele, alaturi de 1.300 de cutii cu produse lactate contaminate. Cazuri similare au fost de asemenea raportate in provinciile Shandong, Shanxi si Hebei.
Administratia Consiliului de Stat Chinez pentru Siguranta Alimentara a emis o notificare in 13 februarie, sustinand ca incepand cu iulie 2010 personalul sau a descoperit 40 de centre ilegale de productie si vanzare de produse lactate. Un total de 2.131 de tone de lapte praf contaminat a fost confiscat.
Wang Xiaofeng, un expert in inspectia alimentara din Beijing, a declarat ca este mai dificil sa detectezi proteina hidrolizata din piele decat melamina deoarece aceasta este ea insasi un tip de proteina. Metoda de inspectare proiectata de Ministerul Agriculturii consta in a verifica daca produsele lactate contin hidroxiprolina, un tip de colagen animal hidrolizat. Daca contine, atunci se poate deduce ca produsul contine proteina hidrolizata din piele.
Sistemul social este defect
Comerciantii necinstiti deseori adauga apa la lapte. Laptele este astfel diluat si nu poate trece testele de analiza privind nutritia datorita contintului redus de proteine. Ulterior sunt adaugate diferite substante pentru a se asigura un nivel acceptabil de proteine.
Xinmin Weekly a citat la un moment dat o sursa din interiorul industriei lactatelor ca afirmand ca o tona de proteine hidrolizate costa 1.000 de yuani. Costul producerii unei tone de lapte praf — incluzand laptele proaspat, apa, munca depusa si electricitatea — este de cel putin 20.000 de yuani. Totusi, daca este adaugata proteina hidrolizata atunci costul poate scadea la 4.000 sau 5.000 de yuani.
Laptele este in mare parte consumat de copii si este singura sursa de nutritie pentru infanti. Consecintele devastatoare ale unui scandal anterior in 2008, implicand chimicala melamina, au constat in cel putin 6 decese dureroase datorita aparitiei de pietre la rinichi si in imbolnavirea a milioane de copii, cu potentiale probleme de sanatate pe viitor.
La acea vreme autoritatile comuniste au acoperit otravirea cu melamina pana la incheierea Jocurilor Olimpice.
Profesorul Guo Yuhua de la Departamentul de Sociologie din cadrul Universitatii Tsinghua sustine ca este o problema a sistemului social din China, unde aproape toata lumea isi vede de propriul sau interes.
“Aceasta este o societate in care oamenii se otravesc unii pe ceilalti”, a declarat Guo ziarului Ming Pao din Hong Kong.
Guo a declarat ca mediul social din China se deterioreaza rapid, aceasta deteriorare incepand de la varf si fiecare profesie avand la dispozitie propriile modalitati de a beneficia prin ranirea celorlalti.
“Nu exista nicio incredere in societate si oamenii cinstiti sunt deseori in dezavantaj”, a declarat Guo.
Fostul sef al Asociatiei Industriei de Lactate din Guangdong, Wang Dingmin, a declarat ziarului Xinmin Weekly: “Tehnologia folosita pentru falsificarea produselor poate proveni doar de la experti. Multi oameni cerceteaza si dezvolta in mod special acest tip de tehnologie si o vand altora. In cele din urma tehnologia este raspandita peste tot.”
“Laptele este lapte. Nu ar trebui sa contina nimic altceva”, a declarat Wang.
Parintii deznadajduiti
Unele victime alte laptelui praf contaminat cu melamina au declarat ca au auzit si inainte despre “laptele din piele”. Ei sustin ca Partidul Comunist Chinez (PCC) creeaza noi reguli de inspectare doar dupa ce apare un scandal de acest gen si nu ia masuri proactive pentru protejarea intereselor consumatorilor.
De asemenea, victimele se plang in legatura cu lipsa transparentei. Copilul lui Jiang Yalin s-a imbolnavit dupa consumarea de lapte praf contaminat cu melamina. Acum ea doreste sa stie mai multe despre cum sunt desfasurate de fapt inspectiile.
“Ei doar vorbesc despre inspectie dar nu ne spun cat ‘lapte din piele’ a fost descoperit. Ei nu doresc sa ne spuna care ar putea fi pagubele si cat de mult se poate inrautati situatia. Cand daunele sunt prea mari pentru a putea fi ascunse, ei creaza o noua politica”, a declarat Jiang.
Importurile chinezesti de lapte praf in primele 11 luni ale anului 2010 au atins un nivel record de 370.600 de tone.
Rapoartele media din Hong Kong sustin ca turistii din China continentala au cumparat lapte praf importat in cantitati uriase. Anumite marci de lapte praf pentru infanti si copii au o cerere ridicata si sunt cumparate rapid de catre turisti.
Media din Macao a raportat de asemenea ca turistii proveniti din China continentala, care isi transforma calatoriile in operatiuni de aprovizionare cu lapte praf, deseori nu lasa localnicilor nimic pe rafturi.
Regimul este problema reala
Dr. David Gao este presedintele Centrului de Servicii Globale pentru Demisia din PCC. El este de asemenea fost decan al Colegiului pentru Industrie Usoara si Stiinta Alimentara din cadrul Universitatii de Tehnologie din Guangzhou, provincia Guangdong. In prezent, Gao este un savant alimentar senior care lucreaza in SUA la o companie pentru siguranta alimentara.
El a declarat The Epoch Times ca oamenii nu conteaza pentru PCC.
“Alimentele contrafacute si toxice inunda piata din China si rata cancerului este foarte ridicata in aceasta tara. PCC abordeaza aceste probleme doar superficial, precum exemplificarea catorva persoane implicate, si in general doar pentru a-si salva obrazul”, a declarat Gao.
“Regimul este adevarata cauza pentru societatea civila defecta din China. Regimului nu ii pasa de bunastarea oamenilor, ci adopta un sistem de tipul ‘supravietuieste cel mai puternic’. Punctul de plecare a fost intotdeauna acela de a folosi oamenii pentru a se imbogati regimul.”
Eforturile PCC de-a lungul anilor pentru corupe si distruge valorile morale traditionale, persecutarea continua a oamenilor cu credinta, moralitate si convingeri, au contribuit de asemenea la curentul decaderii societatii, a declarat Gao.
“Toate acestea au avut efectul de terorizare si dezumanizare a societatii civile. Chinezii platesc un pret foarte mare”, a declarat el. “Coruptia sistematica de la nivelurile superioare pana la cele inferioare este atotpatrunzatoare. Oamenii vor face orice pentru bani daca considera ca pot scapa cu basmaua curata. Nu le pasa daca vor rani pe altii.”