Un nou armistiţiu ucrainean pregătit să intre în vigoare luni

Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina au convenit sâmbătă să îşi folosească influenţa pentru a implementa în estul Ucrainei, începând de luni, un armistiţiu şi retragerea armamentului greu.
Un separatist pro-rus transportă un proiectil neexplodat în satul Veseloe, în apropiere de Doneţk, 18 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.02.2017

Luptele din estul Ucrainei s-au amplificat recent între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi, concentrând din nou atenţia globală pe un conflict început în 2014 care a deteriorat relaţiile dintre Rusia şi Occident.

“În 20 februarie se va implementa acordul de încetare a focului şi retragerea armamentului greu”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov după discuţii cu omologii săi ucrainean, german şi francez în München.

Acordul de pace de la Minsk, intermediat de Franţa şi Germania şi semnat de Rusia şi Ucraina în februarie 2015, prevede printre altele un armistiţiu, retragerea armelor grele de pe linia frontului şi o reformă constituţională pentru a se acorda mai multă autonomie estului Ucrainei.

Dar de la semnarea acordului, între cele două tabere au avut loc periodic noi lupte. Kievul şi Kremlinul s-au acuzat reciproc de instigarea la conflicte.

De la sfârşitului lui ianuarie 2017, bombardamentele de ambele părţi ale liniei de front în apropierea oraşului deţinut de guvern Avdiivka au reprezentat cele mai intense lupte care au izbucnit din vara trecută.

“Toate părţile îşi vor folosi influenţa pentru a implementa acordul încheiat în 15 februarie de grupul de contact trilateral”, a declarat reporterilor ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, făcând referire la un grup format din Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

“Obiectivul este ca armistiţiul să intre în vigoare începând cu 20 februarie şi să facem ceea ce s-a stabilit cu mult timp în urmă, dar nu a fost niciodată implementat: retragerea armelor grele din regiune, securizarea lor şi să se permită observatorilor OSCE să controleze locurile unde sunt păstrate acestea”.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a susţinut că sancţiunile impuse împotriva Moscovei ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru implicarea sa în conflictul separatist din estul Ucrainei nu vor fi ridicate decât atunci când va exista un progres în ceea ce priveşte implementarea prevederilor acordului de pace.

Discutând cu Reuters după întâlnire, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat că nu este deloc mulţumit şi a criticat lipsa de rezultate semnificative.

La rândul său, Lavrov a susţinut că nu s-au înregistrat rezultate pozitive privind implementarea acordului de pace, dar a adăugat că el consideră că Ucraina şi separatiştii vor respecta data de 20 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor