Finlanda îşi consolidează armata pe fondul tensiunilor amplificate între Rusia şi Occident

Guvernul finlandez a anunţat că îşi va întări armata mărind numărul soldaţilor şi a cheltuielilor pentru apărare. Helsinki a invocat temerile faţă de acţiunile Rusiei ca motiv pentru această mişcare.
Soldaţi finlandezi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.02.2017

Îngrijorată de amplificarea tensiunilor dintre Est şi Vest în Marea Baltică, Finlanda a anunţat planuri de mărire a numărului soldaţilor cu 20%, de la 230.000 la 280.000.

Finlanda – care nu este membră NATO, dar are serviciul militar obligatoriu – a redus numărul soldaţilor de la 350.000 la 230.000 în 2012.

Creşterea numărului de soldaţi “va îmbunătăţi capabilitatea de a apăra întregul teritoriu al ţării”, a scris guvernul într-un raport al apărării. Finlanda are în comun cu Rusia o fâşie de frontieră lungă de 1.340 km.

“Rusia urmăreşte să îşi consolideze statutul de mare putere şi şi-a exprimat obiectivul creării unui regim de securitate bazat pe o sferă de influenţă”, a susţinut raportul.

Ţara nordică plănuieşte, de asemenea, să înlocuiască în următorul deceniu flota sa maritimă în curs de îmbătrânire şi cele 62 de avioane de luptă Hornet.

Guvernul a mai declarat că doreşte să adauge 55 milioane de euro la cheltuielile sale militare anuale în valoare de 2,4 miliarde de euro. Totuşi, Helsinki a precizat că doreşte ca, începând cu 2021, să îşi crească cheltuielile anuale pentru apărare cu 150 milioane de euro.

Măsurile sunt incluse într-un raport privind politica de apărare pe care guvernul îl va prezenta Parlamentului luna următoare.

Ministrul de Finanţe, Petteri Orpo, a declarat că investiţiile vor ridica cheltuielile pentru apărare ale ţării la 1,5 sau 1,6% din PIB până în anii 2020.

În prezent, bugetul anual al apărării este de aproximativ 1,4% din PIB-ul Finlandei.

În octombrie 2016, Helsinki a semnat un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării cu SUA.

Totodată, Finlanda a intensificat cooperarea militară cu ţara vecină Suedia după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Decizia Finlandei de a-şi amplifica măsurile de apărare a fost luată după sosirea trupelor NATO din SUA şi Germania în câteva state europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor