Mattis: încă nu se pune problema unei cooperări militare între NATO şi Rusia

La finalul unei reuniuni la Bruxelles între miniştrii apărării din statele NATO, James Mattis a declarat că legăturile militare dintre Rusia şi alianţa militară vestică încă nu pot fi reluate. Omologul său rus a avertizat că este inutil ca SUA să caute să obţină o cooperare cu Moscova dintr-o “poziţie de putere”.
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Secretarul american al apărării, James Mattis, a declarat că Rusia trebuie să respecte legea internaţională înainte să poată reveni la un fel de parteneriat cu NATO.

Remarcile lui Mattis, survenite joi la sfârşitul unei întâlniri de două zile a miniştrilor apărării din statele NATO în Bruxelles, au efectul reducerii temerilor în unele capitale europene cu privire la posibilitatea ca administraţia preşedintelui american Donald Trump să relaxeze presiunile aplicate de UA asupra Rusiei după acţiunile agresive ale acesteia în estul Ucrainei – pentru a încălzi relaţia dintre SUA şi Moscova.

Mattis a declarat că “Rusia trebuie să respecte legea internaţională, aşa cum ne aşteptăm de la toate naţiunile maturizate de pe această planetă”.

El a susţinut că liderii politici ai NATO vor încerca să găsească un teren comun cu Moscova, dar a adăugat că “nu ne aflăm într-o poziţie potrivită pentru a colabora la un nivel militar”.

După ce Rusia a invadat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014, NATO a suspendat o parte din legăturile sale militare cu Rusia, dar nu şi cele politice - care, însă, s-au destrămat la sfârşitul mandatului Obama.

Alianţa a desfăşurat de atunci cinci Consilii NATO-Rusia, dar puţine progrese au fost realizate în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două părţi.

Mattis a discutat de asemenea joi despre acuzaţiile că Rusia ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale americane de anul trecut şi că acum ar încerca să interfereze cu alegerile franceze şi germane din acest an, susţinând: “În acest moment, aş dori doar să menţionez că există foarte puţine dubii că ei fie au interferat fie au încercat să interfereze cu alegerile din mai multe democraţii”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat joi că Rusia este pregătită să îmbunătăţească legăturile cu Pentagonul, dar a adăugat că încercările Washingtonului de a obţine o cooperare dintr-o “poziţie de putere vor fi inutile”.

În acelaşi timp, în cadrul întâlnirii NATO, Mattis a oferit asigurări în legătură cu angajamentul SUA faţă de alianţa militară vestică, afirmând totodată că este impresionat de “rezistenţa legăturii transatlantice”.