Un nivel scăzut de vitamina D în organismul mamelor are legătură cu tulburările de limbaj la copii

Cercetările recente de la Institutul Telethon pentru Cercetarea Sănătăţii Copiilor, din Australia, au descoperit o asociere între insuficienţa vitaminei D în timpul sarcinii şi deficienţele lingvistice la copii.
Cercetarea constată că mamele cu niveluri scăzute de vitamina D sunt mai susceptibile de a avea copii cu deficienţe lingvistice (Photos.com)
Chippy Yan
29.02.2012

Cercetările recente de la Institutul Telethon pentru Cercetarea Sănătăţii la Copii, din Australia, au descoperit o asociere între insuficienţa vitaminei D în timpul sarcinii şi deficienţele lingvistice la copii.

Studiul a examinat nivelurile de vitamina D din organismul mamelor însărcinate în 18 săptămâni şi a continuat cu observarea copiilor lor, până când aceştia au ajuns la vârsta de 17 ani.

Rezultatele au arătat că copiii născuţi de femeile cu cantităţi mici de vitamina D sunt aproape de două ori mai susceptibili să aibă competenţe lingvistice scăzute decât cei ale căror mame aveau cantităţi mai mari de vitamina D în timpul sarcinii.

Autorul principal, Andrew Whitehouse, consideră că rezultatele sunt semnificative, înţelegând faptul că niveluri de vitamina D la femei au scăzut constant în ultimii 20 de ani, potrivit unui comunicat de presă.

Un studiu din 2009, publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie şi Psihiatrie de o echipă internaţională de cercetători, a legat deja niveluri insuficiente de vitamina D la adulţi cu viteze mai lente ale creierului în procesarea informaţiilor.

Deşi cercetarea anterioară a descoperit deja o legătură între nivelurile de vitamina D şi funcţiile cerebrale, acesta este cel mai mare studiu care a constatat asocieri între nivelurile de vitamina D ale mamelor şi dezvoltarea copiilor lor.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că mamele ar putea lua suplimente de vitamina D pentru a reduce riscul dificultăţilor de limbaj la copiii lor, deşi ar fi nevoie de mai multe rezultate similare din cercetările altor cercetători, înainte de a putea "înţelege pe deplin impactul nivelului de vitamina D asupra creierului în curs de dezvoltare", a declarat Whitehouse în comunicat.

Rezultatele au fost publicate în revista Pediatrics.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor