Un nivel scăzut de vitamina D în organismul mamelor are legătură cu tulburările de limbaj la copii
alte articole
Cercetările recente de la Institutul Telethon pentru Cercetarea Sănătăţii la Copii, din Australia, au descoperit o asociere între insuficienţa vitaminei D în timpul sarcinii şi deficienţele lingvistice la copii.
Studiul a examinat nivelurile de vitamina D din organismul mamelor însărcinate în 18 săptămâni şi a continuat cu observarea copiilor lor, până când aceştia au ajuns la vârsta de 17 ani.
Rezultatele au arătat că copiii născuţi de femeile cu cantităţi mici de vitamina D sunt aproape de două ori mai susceptibili să aibă competenţe lingvistice scăzute decât cei ale căror mame aveau cantităţi mai mari de vitamina D în timpul sarcinii.
Autorul principal, Andrew Whitehouse, consideră că rezultatele sunt semnificative, înţelegând faptul că niveluri de vitamina D la femei au scăzut constant în ultimii 20 de ani, potrivit unui comunicat de presă.
Un studiu din 2009, publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie şi Psihiatrie de o echipă internaţională de cercetători, a legat deja niveluri insuficiente de vitamina D la adulţi cu viteze mai lente ale creierului în procesarea informaţiilor.
Deşi cercetarea anterioară a descoperit deja o legătură între nivelurile de vitamina D şi funcţiile cerebrale, acesta este cel mai mare studiu care a constatat asocieri între nivelurile de vitamina D ale mamelor şi dezvoltarea copiilor lor.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că mamele ar putea lua suplimente de vitamina D pentru a reduce riscul dificultăţilor de limbaj la copiii lor, deşi ar fi nevoie de mai multe rezultate similare din cercetările altor cercetători, înainte de a putea "înţelege pe deplin impactul nivelului de vitamina D asupra creierului în curs de dezvoltare", a declarat Whitehouse în comunicat.
Rezultatele au fost publicate în revista Pediatrics.