Un ministru de extremă dreapta cere suveranitatea Israelului în Cisiordania în 2025

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich (Getty Images)
Redacţia
12.11.2024

Ministrul israelian de extremă-dreapta al Finanţelor a declarat luni că speră ca Israelul să extindă suveranitatea în Cisiordania ocupată în 2025 şi că va face presiuni asupra guvernului pentru a angaja viitoarea administraţie Trump pentru a obţine sprijinul Washingtonului, relatează Reuters.

Ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich, care deţine, de asemenea, un rol de supraveghere în cadrul Ministerului Apărării pentru colonişti, ca parte a acordului său de coaliţie cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a declarat că speră ca administraţia Trump să recunoască un efort de suveranitate israelian.

Ministrul de Externe al Israelului a declarat separat că, deşi nu a fost luată nicio decizie, problema ar putea apărea în discuţiile cu viitoarea administraţie americană de la Washington.

Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a declarat că remarcile lui Smotrich au confirmat intenţia guvernului israelian de a anexa Cisiordania, sfidând dreptul internaţional.

„Considerăm autorităţile de ocupaţie israeliene pe deplin responsabile pentru repercusiunile acestor politici periculoase”, a spus el. Statele Unite sunt, de asemenea, responsabile pentru sprijinul continuu pe care îl oferă agresiunii Israelului, a spus el.

Smotrich solicită de ani de zile suveranitatea israeliană în Cisiordania, teritoriu dorit de palestinieni pentru un viitor stat.

Luni, la o reuniune a fracţiunii sale de extremă-dreapta din parlament, Smotrich a declarat că a instruit autorităţile israeliene care supraveghează coloniile din Cisiordania „să înceapă munca profesională şi cuprinzătoare a personalului pentru a pregăti infrastructura necesară” pentru extinderea suveranităţii, potrivit unei declaraţii a biroului său.

De asemenea, el a declarat că va face presiuni asupra guvernului pentru a angaja viitoarea administraţie Trump să recunoască o astfel de acţiune.

Cu toate acestea, mai devreme luni, ministrul de Externe, Gideon Saar, a declarat că poziţia guvernului cu privire la problema extinderii suveranităţii în Cisiordania nu a fost încă stabilită.

„Încă nu a fost luată o decizie cu privire la această chestiune”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Ierusalim.

„Ultima dată când am discutat această problemă a fost în primul mandat al preşedintelui Trump. Şi aşa să spunem că, dacă va fi relevant, va fi discutat din nou şi cu prietenii noştri din Washington. Este important să afirmăm că Israelul vede ceea ce noi numim Iudeea şi Samaria, iar alţii numesc Cisiordania, nu ca teritorii ocupate, ci ca teritorii disputate”, a adăugat Saar.

Statele Unite susţin de decenii o soluţie cu două state între Israel şi palestinieni şi au îndemnat Israelul să nu extindă coloniile. În 2020, în timpul primului mandat al lui Trump, au avut loc discuţii între Israel şi Washington cu privire la planuri de anexare a unor părţi din Cisiordania.

Cisiordania se numără printre teritoriile capturate de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi în care palestinienii, cu sprijin internaţional, îşi doresc un stat. Majoritatea puterilor mondiale consideră coloniile ilegale. Israelul contestă acest lucru, invocând revendicări istorice asupra Cisiordaniei şi descriind-o drept un bastion de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor