UE ameninţă cu impunerea de taxe de retorsiune după ce Trump a anunţat aplicarea unor tarife vamale de 30%

Comisia Europeană a anunţat luni că va prezenta o nouă listă de produse americane în valoare de 72 de miliarde de euro care ar putea fi vizate de taxe UE în cazul eşecului negocierilor tarifare cu Washingtonul, scrie France24.
Comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, a anunţat propunerea, „care reprezintă importuri americane în valoare de aproximativ 72 de miliarde de euro”, în cadrul unei reuniuni cu miniştrii UE la Bruxelles.
Măsura a fost luată după ce preşedintele american Donald Trump a aruncat în haos luni de negocieri laborioase cu UE, ameninţând că va impune tarife de 30% asupra produselor blocului comunitar dacă nu se ajunge la un acord până la 1 august.
Miniştrii comerţului din UE au convenit că sunt în continuare hotărâţi să încheie un acord cu Washingtonul înainte de termenul limită, pentru a evita impunerea de taxe vamale dăunătoare.
În acelaşi timp, însă, Bruxelles-ul se pregăteşte să ia măsuri de retorsiune dacă Trump va continua să insiste cu tarifele drastice.
„Miniştrii au adoptat o poziţie unitară, conform căreia trebuie să fim pregătiţi să răspundem dacă va fi necesar”, a declarat ministrul de Externe al Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE.
UE a pregătit deja o listă separată de importuri din SUA în valoare de 21 de miliarde de euro, pe care este gata să le vizeze ca răspuns la tarifele impuse anterior de Trump asupra oţelului şi aluminiului.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat duminică, 13 iulie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare, aplicarea acestor măsuri, ca semn de bunăvoinţă faţă de Washington.
Înainte de reuniunea cu miniştrii UE, Sefcovic a avertizat că, dacă Trump va impune tarife de 30%, comerţul între cele două gigante economice va deveni „aproape imposibil”.
„Practic, acest lucru interzice comerţul”, a declarat el.
Ţările UE, dintre care unele exportă mult mai mult către Statele Unite decât altele, au încercat să rămână unite în ceea ce priveşte poziţia pe care trebuie să o adopte faţă de Washington pentru a ajunge la un acord.
De la revenirea la preşedinţie în ianuarie, Trump a impus taxe vamale drastice atât aliaţilor, cât şi concurenţilor, provocând turbulenţe pe pieţele financiare şi alimentând temerile privind o recesiune economică globală.
Însă administraţia sa se confruntă cu presiuni pentru a încheia acorduri cu partenerii comerciali, după ce a promis o serie de acorduri.
Până în prezent, oficialii americani au dezvăluit doar două pacte, cu Marea Britanie şi Vietnam, alături de reducerea temporară a taxelor reciproce cu China.
UE, alături de alte zeci de economii, urma să înregistreze o creştere a nivelului tarifelor americane de la 10 % miercurea trecută, dar Trump a amânat termenul până la 1 august.
Tarifele UE sunt semnificativ mai mari decât cele de 20% anunţate de Trump în aprilie, dar suspendate iniţial până la jumătatea lunii iulie.