Negociatorul lui Putin solicită un "dialog constructiv", în timp ce Trump îşi schimbă poziţia faţă de Ucraina

Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran de investiţii al Rusiei, a făcut apel la un „dialog constructiv” între Washington şi Moscova pe 13 iulie, pe fondul tensiunilor crescânde dintre liserul rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump, scrie Kiev Independent.
Declaraţiile lui Dmitriev vin în contextul în care Trump pare să-şi reevalueze politica faţă de Ucraina, după intensificarea atacurilor ruseşti şi refuzul continuu al Moscovei de a accepta un armistiţiu.
„Dialogul constructiv între Rusia şi SUA va obţine întotdeauna mai multe decât limbajul obosit şi distructiv al presiunii”, a scris Dmitriev pe X.
„Numai cooperarea aduce pace reală, stabilitate şi securitate globală. Greşelile şi înşelăciunile fostului preşedinte Joe Biden vor fi corectate – lumea merită mai mult.”
Preşedintele SUA s-a angajat recent să trimită mai multe sisteme Patriot de apărare antiaeriană la Kiev. Dacă va fi aprobat, acest transfer ar fi primul său pachet militar pentru Ucraina care nu a fost iniţiat de administraţia anterioară Biden.
Trump s-a opus anterior alocării de noi fonduri militare pentru Ucraina, concentrându-se în schimb pe convingerea lui Putin să negocieze. Dar atacurile repetate ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene şi intenţia declarată a Kremlinului de a-şi intensifica ofensiva par să fi forţat o schimbare.
Axios a raportat pe 14 iulie că Putin i-a spus lui Trump, în timpul unei convorbiri telefonice din 3 iulie, că Rusia intenţionează să intensifice operaţiunile în estul Ucrainei în următoarele 60 de zile.
Se aşteaptă ca administraţia Trump să anunţe un nou plan de înarmare care ar putea include rachete cu rază lungă de acţiune şi alte sisteme ofensive. Senatorul Lindsey Graham a declarat pentru Axios că Trump este „foarte supărat pe Putin” şi a promis o declaraţie „foarte agresivă”.
Dmitriev, născut la Kiev, a fost numit anterior de Putin trimis special pentru afaceri economice, cu sarcina de a facilita dialogul cu administraţia Trump.
Apelul său la dialog vine după luni de eforturi eşuate ale lui Trump de a media pacea prin discuţii neoficiale şi două runde de negocieri directe între Rusia şi Ucraina în mai şi iunie, care au dus doar la un schimb limitat de prizonieri.