Ajutat de consultanţi FSB să ajungă primar al Chişinăului, Ion Ceban cere retragerea restricţiei impuse de România: O înţelegere între PAS şi USR

Ion Ceban, primarul Chişinăului (facebook.com / MAN)
Maria Maevschi
14.07.2025

Primarul pro-rus al Chişinăului, Ion Ceban, declarat indezirabil în România şi în spaţiul Schengen, cere retragerea restricţiei, acuzând totodată că „este vorba de o înţelegere între partidul PAS şi USR, care nu are nimic cu principiile de bază ale Uniunii Europene”.

„Toţi spun că un astfel de caz nu s-a mai întâlnit în România, este pentru prima dată o asemenea ilegalitate. Până astăzi, nu este clar cine a pus această interdicţie, care sunt motivele şi care este baza legală. Astfel, vom informa în continuare toate instituţiile internaţionale şi ne vom apăra drepturile”, a declarat Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Conform lui Iv Ceban (Ivan Ceban, n.r.), interdicţia de a intra în România este o înţelegere PAS–USR. Da! Exact. O înţelegere cu USR. Nici nu mai contează că preşedintele este independent şi primul ministru este de la PNL, iar USR are doar vreo 12% din numărul de mandate în Parlament. Domnul Ceban, asta Marcel ţi-a spus sau Victor?”, se întreabă retoric expertul Watchdog Moldova, Ştefan Bejan.

Precizăm că preşedintele României, Nicuşor Dan, a anunţat că Ion Ceban, primarul Chişinăului, a primit interdicţia de a intra în România pentru următorii cinci ani din considerente de „securitate naţională”, confirmând totodată că, deşi anterior a fost la Bucureşti de mai multe ori, „nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”.

„Nu s-a discutat în şedinţa CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) despre domnul Ceban, însă există şi alte mecanisme prin care statul român reacţionează când observă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, şi unul dintre aceste mecanisme a fost accesat în cazul domnului Ceban. Acesta este şi motivul pentru care nu putem face mai multe comentarii”, a declarat preşedintele român.

Nemulţumit de explicaţiile preşedintelui Nicuşor Dan, în ceea ce priveşte interdicţia sa în România şi în spaţiul Schengen, precum şi de faptul că nu va avea posibilitatea să se întâlnească cu demnitarii români, Ion Ceban le-a calificat drept „bâlbâială şi zâmbet ironic”.

„Despre faptul că nu există un răspuns privind care este, totuşi, instituţia din România care a luat decizia de interdicţie şi care sunt motivele, nimeni nu cunoaşte. Alţi oficiali din UE, nimeni nimic nu cunoaşte.

Astfel de situaţii nu s-au mai întâlnit în România şi nici cadrul legal nu este respectat. Fac apel la comunitatea internaţională să aibă curajul şi să spună că această decizie a României este politică şi nu are nimic de-a face cu standardele UE”, a mai declarat primarul Chişinăului.

Amintim că anterior, Ceban a mai acuzat, fără să prezinte probe, că decizia statului român ar fi un „rezultat al unor înţelegeri obscure între serviciile speciale, la indicaţia directă a Maiei Sandu şi a lui Nicuşor Dan”.

Solicitat de presă, şeful legislativului de la Chişinău, Igor Grosu, a precizat că România nu a notificat, deocamdată, Republica Moldova cu privire la restricţiile aplicate lui Ion Ceban, adăugând totodată că decizia este una argumentată.

„Decizia autorităţilor române, dânşii o să o explice, noi nu facem decât să reconfirmăm opinia noastră despre acest politician, care nu are nimic comun cu vectorul proeuropean. Vă amintesc legăturile cu FSB-iştii din campania şi a lui şi a lui Dodon. Un fel de cal troian care trebuia băgat în tabăra pro-europenilor, ca în momentul în care nouă ne-ar fi trebuit cel mai tare să avansăm în procesul de integrare europeană să se producă ceea ce s-a întâmplat cu Troia”, a subliniat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit TV8.

Din postura de primar, Ceban a avut cel puţin două întâlniri oficiale cu premierul român Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, primarul Sectorului 5 din Bucureşti Vlad Piedone, şi fostul premier Victor Ponta — toţi exponenţi ai PSD. Culmea e că cele mai multe dintre întâlnirile cu oficialii români au avut loc chiar în acest an, notează sursa citată.

Evident, serviciile secrete române, ca şi cele de la Chişinău, ştiau de mult timp despre trecutul pro-rus pe faţă al lui Ion Ceban, despre declaraţiile sale anti-europene, protestul împotriva Acordului de asociere Moldova–UE, dar şi despre consultanţii ruşi conectaţi la FSB — Olga Grak şi Iuri Gudilin — care l-au asistat în campaniile electorale locale şi la crearea MAN, lucru menţionat încă acum trei ani şi în rapoartele Trezoreriei SUA.

Serviciile române, cu siguranţă, au citit demult investigaţia jurnaliştilor estonieni de la Delfi, potrivit căreia Ceban se afla la Moscova în momentul în care ruşii au invadat Ucraina. O „coincidenţă” pe care Ceban nu a lămurit-o niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor