Ziua 62. "Revoluţia bunului-simţ" continuă: "Trebuie să fim pe baricade mereu, ca nişte făclii vii!"

Au fost câteva sute de mii în Piaţa Victoriei în punctul de vârf al protestelor declanşate de adoptarea OUG 13. Acum, cei care ies în stradă sunt mult mai puţini, dar se declară la fel de determinaţi, ba chiar mai determinaţi decât înainte de abrogarea ordonanţei, căci vor o schimbare reală a modului în care este condusă ţara.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Pentru a 62-a zi consecutiv de la adoptarea, "noaptea, ca hoţii", a OUG 13, în jur de 100 de protestatari #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, unde, la ora 21.00, au cântat imnul României, luminând întunericul cu telefoanele mobile şi lanternele. La finele imnului, scandarea "Demisia!" a răsunat din nou lângă Guvern.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Rămaşi mult mai puţini decât în perioada de vârf a protestelor, oamenii se declară în schimb mult mai motivaţi să reziste, tocmai pentru că acum responsabilitatea de a spune Nu abuzului, corupţiei, ilegitimităţii atârnă, deocamdată, doar pe umerii lor. Mai mult, miza protestelor este considerabil mai mare decât "a rezista" în faţa valului sfidării şi legii strâmbe: deşi se numesc #rezist, protestele sunt în primul rând despre schimbarea modului în care este condusă ţara, despre cetăţeni care vor o altă soartă pentru ţară, pentru ei, pentru copiii şi nepoţii lor.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Astfel, deşi scandarea care se aude cel mai frecvent la Guvern este "Demisia", pentru cei din Piaţă demisia lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu nu este un scop în sine - sau, cel puţin nu scopul final - ci ar însemna doar un semnal că cei de la Putere sunt dispuşi finalmente să-şi recunoască greşeala comisă cu adoptarea OUG 13, că încetează cu sfidarea la adresa populaţiei, moment din care se poate reîncepe a construi. Însă, în condiţiile şi pentru interesul cetăţenilor, nu a unor clici.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest

"Nu cedez şi nu renunţ. Suntem aici pentru că noi credem în România şi dacă nu erau ei, probabil că uitam că românii sunt încă frumoşi. (...) Ei, (politicienii n.r.) cred că dacă votul popular i-a confirmat la conducerea ţării, pot conduce cum îşi doresc ei. Nu e chiar aşa", declară un protestatar.

"Cred că cel mai important lucru care ar fi trebuit să fi luat naştere în urma acestor manifestări de stradă este că speraţa există şi direcţia în care am putea să ne îndreptăm împreună este una mai bună. Fiecare dintre noi suntem datori faţă de cei de lângă noi cu o încercare. Dacă nu încerci şi accepţi totul aşa cum ţi se dictează eşti complice la situaţia de fapt şi nu ştiu dacă cineva a dat girul pentru o situaţie de genul acesta. Fiecare dintre noi ne dorim ca prin muncă şi devotament faţă de familie, prieteni şi, într-un final, faţă de ţară să trăim într-o societate normală şi nu cred că furtul face parte din ea", adaugă protestatarul.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Nu în ultimul rând, în condiţiile în care discursurile lui Tăriceanu şi acuzaţiile la adresa multinaţionalelor ce vin dinspre PSD alimentează temerile multora că se doreşte scoaterea Românei din UE şi aducerea ei sub influenţa rusă, protestatarii vorbesc despre NATO, despre UE, ca poli în a căror sferă trebuie să rămânem.

Am venit în seara aceasta în Piaţă pentru că celebrăm ziua NATO în România. Prima duminică din aprilie. Este ziua NATO a României. În primul rând, vrem să avem cu toţii siguraţa zilelor următoare, a anilor care vor veni. NATO este un simbol al siguranţei în Europa şi nu numai. Trebuie să fim pe baricade mereu, ca nişte făclii vii", spune o altă protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Tot despre NATO - ca simbol al unor valori antinomice corupţiei şi domniei bunului plac - vorbeşte încă un alt protestatar. În opinia acestuia, pentru ca PSD să prezinte o minimă garanţie că se poate reforma, trebuie să se dezică de Iliescu, Dragnea, şi apoi de personaje precum Cătălin Rădulescu.

"Sub umbrela NATO pot înflori afacerile mult mai uşor. Mediul de afaceri nu vine într-un climat de corupţie şi instabil politic, ori această umbrelă asta îţi conferă. Modelul de la domnii ruşi… s-a văzut ce este acolo. Deci este numai corupţie, nu mişti nimic acolo fără acceptul lui Putin. Cu PSD la putere suntem în pericolul de a ne apropia de modelul rusesc. Şi astăzi, mai nou, am auzit că s-a făcut o alianţă – alianţa BINE – între PRU, Noua Dreptă şi PRM, care e o lucrătură tot a FSB şi a lui Putin cred. E un pericol, nu ştiu dacă este iminent, sper să nu, dar trebuie să fim vigilenţi şi cu conducătorii de acum. Vezi Tăriceanu care face cu ochii către Moscova, vezi şi domnul Ponta care o dă cu chinezii şi cu ruşii. Trebuie să fim vigilenţi. La turci aţi văzut.. deci o dictatură imediat se poate instaura, chiar cu suport autohton de aici. Avem destule cozi de topor româneşti care ar prelua fără nicio problemă o situaţie din asta de dictatură cu model rusesc. Se găsesc. PSD este un rău foarte mare, nu se poate reforma. Un prim pas, sau o primă dovadă că ar avea intenţia, domn'le, porneşti cu Iliescu. Proces, vedem ce-ai făcut, ce n-ai făcut, trebuie să clarificăm odată cu Iliescu, după aia te dezici de ceilalţi, de Dragnea – afară din partid. Apoi de ceilalţi mai mici: Cătălin Rădulescu, afară automat, nu-l laşi aşa. Îl dai afară şi în mod public şi spui: partidul se dezice de aceşti oameni. Ori nu am auzit nimic. Deci ei practic sunt nereformabili", spune protestatarul.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Acelaşi protestatar şi-a exprimat speranţa că nu ne vom întoarce înspre ruşi unde, reamintim, nu demult, protestatarii anticorupţie au fost luaţi pe sus de poliţie din stradă şi că Tăriceanu şi Dragnea - cei cu discursuri anti-UE şi NATO - vor dispărea din viaţa politică.

"Mesajul este că suntem cu ochii pe ei. Aşteptăm să-l ia pe Dragnea cu Brazilia lui şi cu porcii lui şi cu pădurile lui din Teleorman. Până la urmă cineva o să-l investigheze. Parcă am scăpa şi de Tăriceanu să nu mai zică anti-UE şi anti-NATO în fiecare zi, că asta se pare că ştie să facă. În rest, sperăm să rămânem în UE şi să nu ne întoarcem spre ruşi, ca să nu trebuiască să plecăm cu toţii de aici. Asta este speranţa noastră", a adăugat protestatarul.

Foto credit: Mihuţ Savu