Mesaj video adresat de un general venezuelean ofiţerilor militari: “Este timpul să ne ridicăm”
alte articole
Un general venezuelean a cerut duminică forţelor armate ale ţării să se ridice împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care s-a bazat pe suportul armatei pentru a rămâne la putere în ciuda prăbuşirii economice a ţării, potrivit Reuters.
Ramon Rangel, care s-a identificat drept general al forţelor aeriene, a afirmat că guvernul Venezuelei este controlat de “dictatura comunistă” din Cuba – un aliat cheie al lui Maduro.
“Trebuie să găsim o cale pentru a scăpa de frică, să ieşim pe străzi, să protestăm şi să urmărim unificarea armatei pentru a schimba acest sistem politic”, a declarat Rangel într-un material video postat pe youtube. “Este timpul să ne ridicăm!”.
În timp ce mesajul lui Rangel marchează o nouă lovitură la adresa lui Maduro, după o serie de dezertări similare ale unor ofiţeri de rang înalt în acest an, există indicaţii minore că apelul său va înclina balanţa în favoarea opoziţiei ţării.
Ofiţerii care l-au negat pe Maduro au fugit din ţară şi eşaloanele superioare ale armatei – în special cei care comandă trupele – continuă să îl recunoască pe Maduro.
Duminică, Pedro Juliac, comandant al forţei aeriene venezuelene, a postat pe Twitter o poză cu Rangel, împreună cu mesajul “Trădător al poporului şi revoluţiei venezuelene”.
Rangel a fost ofiţer militar activ ce a fugit luna trecută în Columbia, potrivit unei surse apropiate de armata venezueleană şi care a cerut să rămână anonim.
Spre deosebire de alţi ofiţeri care au făcut apeluri similare, Rangel nu a exprimat sprinul pentru Juan Guaido – liderul opoziţiei care a invocat Constituţia în luna ianuarie pentru a se autoproclama preşedinte interimar al ţării, după ce a declarat că realegerea lui Maduro în 2018 a fost o fraudă.
Peste 50 de ţări, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor sud-americane, dar şi state occidentale, l-au recunoscut pe Guaido ca fiind liderul legitim al Venezuelei. În 30 aprilie, Guaido şi un grup de soldaţi au cerut forţelor armate să nu-l recunoască pe Maduro, însă armata nu a dat curs acestei cereri şi rebeliunea respectivă s-a prăbuşit. Guvernul din Caracas a declarat că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat şi a acuzat un grup de 10 politicieni din opoziţie de trădare pentru că au participat în acea zi la protestele anti-Maduro.
Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia etc. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.
Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.