Mesaj video adresat de un general venezuelean ofiţerilor militari: “Este timpul să ne ridicăm”

Soldaţi venezueleni (Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)
Andrei Popescu
13.05.2019

Un general venezuelean a cerut duminică forţelor armate ale ţării să se ridice împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care s-a bazat pe suportul armatei pentru a rămâne la putere în ciuda prăbuşirii economice a ţării, potrivit Reuters.

Ramon Rangel, care s-a identificat drept general al forţelor aeriene, a afirmat că guvernul Venezuelei este controlat de “dictatura comunistă” din Cuba – un aliat cheie al lui Maduro.

“Trebuie să găsim o cale pentru a scăpa de frică, să ieşim pe străzi, să protestăm şi să urmărim unificarea armatei pentru a schimba acest sistem politic”, a declarat Rangel într-un material video postat pe youtube. “Este timpul să ne ridicăm!”.

În timp ce mesajul lui Rangel marchează o nouă lovitură la adresa lui Maduro, după o serie de dezertări similare ale unor ofiţeri de rang înalt în acest an, există indicaţii minore că apelul său va înclina balanţa în favoarea opoziţiei ţării.

Ofiţerii care l-au negat pe Maduro au fugit din ţară şi eşaloanele superioare ale armatei – în special cei care comandă trupele – continuă să îl recunoască pe Maduro.

Duminică, Pedro Juliac, comandant al forţei aeriene venezuelene, a postat pe Twitter o poză cu Rangel, împreună cu mesajul “Trădător al poporului şi revoluţiei venezuelene”.

Rangel a fost ofiţer militar activ ce a fugit luna trecută în Columbia, potrivit unei surse apropiate de armata venezueleană şi care a cerut să rămână anonim.

Spre deosebire de alţi ofiţeri care au făcut apeluri similare, Rangel nu a exprimat sprinul pentru Juan Guaido – liderul opoziţiei care a invocat Constituţia în luna ianuarie pentru a se autoproclama preşedinte interimar al ţării, după ce a declarat că realegerea lui Maduro în 2018 a fost o fraudă.

Peste 50 de ţări, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor sud-americane, dar şi state occidentale, l-au recunoscut pe Guaido ca fiind liderul legitim al Venezuelei. În 30 aprilie, Guaido şi un grup de soldaţi au cerut forţelor armate să nu-l recunoască pe Maduro, însă armata nu a dat curs acestei cereri şi rebeliunea respectivă s-a prăbuşit. Guvernul din Caracas a declarat că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat şi a acuzat un grup de 10 politicieni din opoziţie de trădare pentru că au participat în acea zi la protestele anti-Maduro.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia etc. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor