Canada suspendă temporar activitatea la ambasada din Venezuela

Chrystia Freeland (Michael Bradley/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
03.06.2019

Canada a anunţat duminică faptul că îşi suspendă temporar activităţile la ambasada din Venezuela din cauza refuzului guvernului preşedintelui Nicolas Maduro de a acredita diplomaţi canadieni care au criticat situaţia politică din ţara sud-americană, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul de Externe canadian, Chrystia Freeland, a susţinut într-o declaraţie că Ottawa nu a avut altă alternativă decât de a suspenda operaţiunile.

“Regimul a luat măsuri pentru a limita abilitatea ambasadelor străine de a funcţiona în Venezuela, în special cele care promovează restaurarea democraţiei” în această ţară, a precizat Freeland.

“Din păcate, la sfârşitul acestei luni, diplomaţii canadieni din Venezuela nu vor mai putea obţine acreditări diplomatice sub regimul Maduro”, a adăugat ea.

De asemenea, Freeland a susţinut că ţara sa “evaluează statutul diplomaţilor venezueleni numiţi de regimul Maduro în Canada”.

Totuşi, Ottawa a precizat că va continua să ofere asistenţă consulară cetăţenilor canadieni din Venezuela prin ambasada din Columbia.

Canada a fost vârf de lance în efort internaţional de a-l recunoaşte pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido drept lider legitim al ţării.

În ianuarie, Canada – împreună cu SUA şi puteri majore latino-americane – l-au recunoscut pe Guaido drept preşedinte interimar. Guaido este recunoscut ca lider al ţării de peste 50 de ţări. Totuşi, Maduro şi partidul socialist aflat la guvernare continuă să controleze instituţii de stat, inclusiv armata, compania petrolieră de stat PDVSA şi Banca Centrală a Venezuelei.

Rusia, China, Cuba, Bolivia, Turcia şi alte câteva state au declarat că îl recunosc pe Maduro ca fiind singurul preşedinte legitim al Venezuelei. De asemenea, Maduro l-a numit pe Guaido marionetă a Statelor Unite şi a acuzat Washingtonul că încearcă să orchestreze o lovitură de stat pentru schimbarea guvernului său şi să preia controlul asupra resurselor naturale ale Venezuelei.

În plus, la începutul acestei luni, Maduro a afirmat că ţara sa va scăpa de dolarul american şi a declarat că aceste schimbări continue reprezintă un proces de eliberare din blocada impusă de SUA.

Guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţă neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze atunci când liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor