Un copil din Yosemite diagnosticat cu ciumă – cel de-al 3-lea caz în SUA în ultimele luni

Una dintre intrările în Parcul Naţional Yosemite din California, SUA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.08.2015

Un copil care a contactat ciumă în timp ce a campat, în luna iulie, în Parcul Naţional Yosemite, din SUA , se află acum în proces de recuperare, a raportat L.A. Times.

După o excursie cu familia la parcul Crane Flat National Campground în Yosemite, copilul s-a îmbolnăvit şi a fost internat. Oficialii de stat colaborează acum cu cei ai sănătăţii publice, ai parcului şi pădurilor pentru a descoperi cauza îmbolnăvirii copilului, conform Business Insider.

Infecţia copilului a fost cauzată de aceeaşi bacterie (Yersinia pestis), responsabilă de ''Moartea Neagră'', renumita epidemie de ciumă care a decimat populaţia Europei în secolul al 14-lea. Oamenii pot fi infectaţi printr-o muşcătură de ţânţar sau prin contactul cu un animal infectat, precum o veveriţă sau un alt tip de rozătoare.

Ciuma are o perioadă de incubaţie de 3 până la 7 zile şi poate provoca simptome asemănătoare cu cele ale gripei, inclusiv febră mare, frisoane, ameţeli, slăbire şi inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilei sau abdomenului.

Afecţiunea se poate trata cu antibiotice dar, lăsată netratată, este fatală în 30 până la 60% dintre cazuri, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Există 3 tipuri diferite de ciumă, în funcţie de tipul infecţiei: bubonică, septicemică şi pneumonică. Ciuma bubonică este cea mai răspândită formă la oameni, cauzând inflamarea ganglionilor limfatici. Ciuma septicemică apare atunci când agentul patogen proliferează în sânge iar în cea pneumonică infectează plămânii.

Cazul din California este cel de-al treilea de acest gen în ultimele luni în SUA. Săptămâna trecută, o femeie a murit din cauza ciumei într-o zonă rurală a districtului Pueblo, iar în luna iunie, a murit un adolescent, ambii din acelaşi stat, Colorado. Dar cazurile de ciumă din SUA sunt încă rare – ultimul caz din California a avut loc în 2006 iar la nivelul întregii ţări sunt raportate anual doar aproximativ 7 cazuri.

În SUA, ciuma apare de obicei în zonele rurale ale statelor vestice, inclusiv în sudul statului Colorado, nordul statului New Mexico, nordul Arizonei şi Californiei, sudul statului Oregon şi vestul statului Nevada. În aceste zone locuiesc rozătoare care transportă boala, în special câinii de preerie.

La nivel global, în fiecare an sunt raportate la OMS între 1.000 şi 2.000 de cazuri de ciumă, dar numărul cazurilor neraportate este probabil mult mai ridicat. Ciuma este endemică în multe ţări din Africa, din fosta Uniune Sovietică, în America şi în Asia. În ultimii ani, ciuma a fost o problemă endemică in Madagascar, Republica Democrată Congo şi Peru. Totuşi rata mortalităţii ciumei în ţările aflate în curs de dezvoltare este greu de stabilit, deoarece puţine cazuri sunt diagnosticate şi raportate corespunzător.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor