Purici detectaţi cu ciumă într-un oraş din Colorado
Oficialii comitatului Fremont, din statul american Colorado, au făcut apel la vigilenţă după ce mai mulţi purici au fost testaţi pozitiv pentru ciumă în oraşul Florence (!).
Puricii au fost colectaţi şi testaţi săptămâna trecută de departamentul districtual al sănătăţii. Biroul şerifului din Fremont nu a specificat ce tulpină a ciumei a fost descoperită la purici.
“Este pentru prima dată în mai mulţi ani când districtul Fremont a confirmat prezenţa ciumei”, conform unei declaraţii de presă publicată de autorităţi. “În acest moment, nu există cazuri de infecţie raportate la animale sau oameni.”
Oficialii americani ai sănătăţii cer rezidenţilor să nu se apropie de habitatul rozătoarelor şi să folosească produse împotriva insectelor.
Simptomele ciumei la oameni includ febră puternică, frisoane, dureri de cap, oboseală extremă sau umflarea glandelor limfatice.
Ciuma, supranumită Moartea Neagră, a fost, de secole, una dintre cele mai temute boli pentru oenire. Pe continentul european, una dintre cele mai groaznice epidemii de ciumă a avut loc în secolul al XIV-lea. În perioada 1348-1350, Moartea Neagră a ucis între 30 şi 60% din locuitorii Europei. Din zona mediteraneană şi până în ţările scandinave, pandemia a făcut ravagii, depopulând continentul.
Istoria consemnează că, în multe oraşe, căruţaşii care duceau morţii la cimitir scăpau de flagel, deşi se aflau în permanent contact cu cei răpuşi de boală. Specialiştii sunt de părere că în Evul Mediu ciuma se transmitea preponderent cu ajutorul puricilor. Aceştia erau însă goniţi de mirosul de cal, care adesea însoţea şi căruţaşii, astfel că aceştia aveau mari şanse să scape.
A fost nevoie de 150 de ani pentru ca populaţia Europei să revină la nivelul de dinainte de pandemie. Ulterior, boala a mai apărut de câteva ori în Europa, în secolele care au urmat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.