Ciuma este "endemică în Madagascar" conform liderului OMS
alte articole
Liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) lansează un avertisment privind o “alarmantă” izbucnire a ciumei în Madagascar, care s-ar putea agrava, în special, pe măsură ce puricii care transmit oamenilor boala au dezvoltat imunitate faţă de insecticid.
În discursul adresat întrunirii prezidiului OMS de luni, directorul executiv Margaret Chan a reluat problema ameninţării actuale a “bolilor emergente şi cu tendinţă epidemică”, inclusiv a izbucnirii Ebolei în vestul Africii, a gripei aviare, precum şi a pericolului crescând privind rezistenţa organismului uman la antibiotice.
Însă, Chan a atras atenţia şi asupra dezlănţuirii ciumei în Madagascar, care a început în luna noiembrie a anului trecut, însă, care a putut capta doar într-o mică măsură preocuparea publicului, în ciuda “dimensiunilor sale îngrijorătoare”. O preocupare specială o merită faptul că puricii care transmit boala de la rozătoare la oameni au dezvoltat rezistenţă faţă de principalul insecticid folosit pentru a controla această populaţie.
Ciuma este “endemică în Madagascar”, unde izbucnirile sezoniere pot fi exacerbate din cauza traiului în sărăcie şi a unui număr crescând de oameni ce locuiesc în condiţii urbane aglomerate, afirmă Margaret Chan în discursul său. Ciuma răspunde pozitiv în faţa tratamentului atunci când este depistată timpuriu, ceea ce este posibil prin intermediul unui test de diagnosticare “ieftin şi de încredere”, care furnizează rezultatele în 15 minute.
Totuşi, boala, care actualmente se răspândeşte necontrolat, a reuşit să prindă rădăcini în capitala Antananarivo şi s-ar putea extinde cu uşurinţă în suburbiile dens-populate ale oraşului, a atras atenţia doamna Chan.
“Acest lucru este alarmant, deoarece aproximativ 8 la sută din cazuri dezvoltă o formă de pneumonie letală, transmisibilă direct, de la o persoană la alta”, a afirmat experta.
Conform agenţiei, la începutul fiecărui anotimp ploios, şobolanii fug din sistemul de canalizare al Madagascarului “în număr mare, şi se adăpostesc în casele oamenilor”.