Un cap al unei organizaţii mafiote, cetăţean paşnic într-un bloc din Piteşti

(photos.com)
Bogdan Costea
18.09.2012

În urma unui schimb de date şi informaţii cu autorităţile italiene, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş l-au depistat şi reţinut în Piteşti pe Cataldo Cagnazzo, cetăţean italian în vârstă de 56 de ani, pe numele căruia exista un mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare italiene pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri şi de arme. Conform publicaţiei locale “Jurnal de Argeş”, bărbatul era cunoscut ca fiind membru al unei grupări infracţionale ce acţiona pe teritoriul Italiei. Ulterior reţinerii pe 24 ore în arestul IPJ, Cataldo Cagnazzo a primit de la Tribunalul Argeş mandat de arestare pe 29 de zile, până când vor fi îndeplinite toate formalităţile legate de extrădare.

Italianul locuia de patru luni într-un bloc liniştit din cartierul Trivale atunci când a fost capturat de mascaţii IPJ Argeş. Vecinii, care nu bănuiau că în spatele lui Cataldo se ascunde unul dintre liderii Sacra Corona Unita, ştiau despre el doar că e om de afaceri şi că are o firmă de import export prin intermediul căreia derulează afaceri cu cereale. Înainte să primească mandat de la judecătorii Tribunalului Argeş, Cagnazzo a spus că este nevinovat şi a cerut să fie judecat în Italia, ca să-şi poată dovedi nevinovăţia. El a mai declarat în faţa instanţei că a fost plecat o săptămână acasă, în Italia, şi că autorităţile din Peninsulă nu l-au deranjat în niciun fel, cu atât mai puţin să-l reţină, asta în cazul în care pe numele său ar fi existat un mandat de urmărire internaţională.

Potrivit ziariştilor italieni de la ”Il Mattino”, Cataldo Cagnazzo, originar din Lizzano, provincia Taranto, se sustrăgea arestării din februarie 2012, când a reuşit să scape în timpul unei operaţiuni antimafia coordonată de Poliţia din Taranto. Au fost reţinute atunci 19 persoane care se presupune că sunt afiliate unui clan al organizaţiei criminale Sacra Corona Unita, în frunte cu naşul mafiot Vincenzo Stranieri. De altfel, în 2012, autorităţile italiene au dat mai multe lovituri criminalităţii organizate din sudul peninsulei şi în mod special SCU, în încercarea de a o decapita. Revenind la italianul capturat la Piteşti cu ajutorul Interpolului, acesta făcea parte din grupul mafioţilor vizaţi în februarie sub acuzaţia de răpire, furt, escrocherie, atentate cu bombă, tentativă de omor, tâlhărie, şantaj, trafic de droguri şi atacuri armate în locuri publice.

Poliţia din provincia Taranto a făcut cunoscute, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial, detaliile operaţiunii fulger declanşate în zorii zilei de 14 februarie, atunci când Cataldo Cagnazzo a reuşit să fugă din Italia. Pe scurt, agenţii echipei mobile ai poliţiei de stat, împreună cu colegii de la Comisariatul din Manduria, în total aproximativ 100 de oameni ai legii, au reuşit să captureze 16 persoane, alte câteva fiind arestate la domiciliu. Măsura a fost luată de Procuratura Lecce în cadrul unei campanii susţinute care îl viza pe bossul Stranieri, cel mai important cap al SCU. Ancheta împotriva liderilor Sacra Corona Unita a început practic în luna octombrie 2008, după un atentat cu dinamită îndreptat împotriva unui agent al Comisariatului din Manduria. După cum avea să se constate ulterior, scopul era acela de intimidare a investigatorilor aflaţi pe urmele unui important transport de substanţe stupefiante pus în operă de organizaţia criminală în Messapico şi localităţile învecinate, sub bagheta lui Stranieri.

Sacra Corona Unita, supranumită în Italia şi ”cea de a patra mafie”, este împărţită în 47 de clanuri şi are aproximativ 1600 de membri. Conform unor date recente furnizate de Eurispes (Institutul italian de studii economice politice şi sociale), SCU realizează câştiguri de 878 de milioane de euro pe an din traficul de droguri, din prostituţie 775 milioane şi alte 516 milioane de euro din trafic de arme, extorcare de fonduri şi altele. În total, o cifră de afaceri de aproximativ două miliarde şi jumătate de euro, în condiţiile în care Italia este unul dintre statele europene care se confrunta cu o gravă criză economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor