Italia se confruntă cu un nou flagel: 'cocaina pret-a-porter'

. (photos.com)
Epoch Times România
13.04.2011

De la politicieni, la manageri şi până la medici, judecători, piloţi şi preoţi, italienii combat stresul prizând cocaină. Fac comenzi online, iar şoferii de taxi au două locuri de muncă, devenind curieri de praf alb la domiciliu. Revista italiană L'Espresso a făcut o anchetă pe această temă.

Experţii au numit fenomenul 'cocaina pret-a-porter'. Este noul flagel silenţios care afectează Italia, dar care se află în afara statisticilor oficiale, deoarece nu are nimic de-a face cu vechii toxicomani cu braţele ciuruite de înţepături. Implică persoane de nebănuit: manageri, piloţi, chirurgi, şoferi de autobuz, bucătari, asesori şi parlamentari, preoţi şi arhitecţi în criză de idei. Oameni care teoretic au totul, diplomă de studii, curriculum, bani şi fericire. Pentru a munci tot mai frenetic trebuie să recurgă la cocaină.

''Îţi dă putere, induce curaj, te face să te simţi ca un leu. Aşa începi şi apoi nu te mai opreşti'', a declarat unul dintre consumatori. O linie albă pe o farfurie încălzită la microunde, eventual împreună cu cappuccino. Intri în birou, îţi desenezi zgârie-norul, operezi trei pacienţi pe zi sau citeşti peste o mie de pagini de documente juridice iar ca bucătar găteşti pentru 300 de persoane.

Fenomenul este în curs de răspândire de când cartelurile de droguri din America de Sud implicate în traficul major au scăzut preţurile şi a inundat Europa cu marfă la preţ scăzut. Soseşte pe mare şi cu avionul şi odată ajunsăla Milano, dintr-un kilogram se fac cinci iar preţul se duce în jos.

''Cazurile de acest gen sunt în creştere', spune fondatorul ''Saman'', Achille Saletti. 'Oameni care nu au nimic de-a face cu toxicomanii se aruncă asupra cocainei. În urmă cu şase sau şapte ani au început să o consume pentru a găsi puterea şi entuziasmul necesare pentru a înfrunta o nouă zi. Vârsta medie este între 35 şi 50 de ani iar bărbaţii sunt mai numeroşi decât femeile. Instruirea lor este medie-înaltă. Ştiu că cocaina nu dă dependenţă fizică, astfel că sunt convinşi că îşi ţin viaţa sub control''. Această convingere creşte în rândul medicilor. ''La aceasta se adaugă uşurinţa de a găsi substanţa, cunoaşterea ştiinţifică, un sentiment general de control al situaţiei''.

Acum poţi cumpăra o doză cu circa 20 de euro. Studentului Valerio îi servea pentru a învăţa. Dădea examene unul după altul. ''Apoi însă am început să pierd şirul, nu îmi mai aminteam nimic. Un dezastru'', povesteşte tânărul de 24 de ani de la Universitatea Bocconi.

Pe acoperişurile din Brescia, însă, zidarii cu cinci clase elementare prizează cocaină pentru a păstra peretele vertical. Recent, poliţia a arestat la o bancă din Milano un manager, în Brescia, un avocat, iar la Padova, un inginer. La Avellino, un industriaş bogat a simţit într-o seară o durere în braţ, care a crescut şi s-a trezit la spital cu un diagnostic care îi va schimba definitiv viaţa: o cardiopatie foarte gravă. ''Acum, orice efort minim mă poate ucide'', spune el.

La Bari, Observatorul Legalităţii a făcut bilanţul: 'Peste 30.000 de locuitori din Bari (ceea ce înseamnă nouă din o sută) prizează cocaină', spune criminalistul Michael Cagnazzo. De la adolescenţi de 14 ani care o fac la şcoală înainte de a fi ascultaţi până la persoane de 50 de ani care fără praful alb nu reuşesc să muncească''. Datele sunt numai aparent în contrast cu cele ale asociaţiei din Milano ASL 1, condusă de profesorul Riccardo Gatti, unul dintre cei mai mari experţi italieni în toxicodependenţe. Instituţia sanitară a elaborat un raport privind consumul de droguri în Milano, capitala unui astfel de consum (cocaină în special), din Europa, evidenţiind pentru prima dată o scădere: 'Procentul celor care susţin că au consumat cel puţin o substanţă anul trecut, a scăzut de la 20,6% la 14,9%', explică ASL. În cifre absolute, este vorba de 125.000 de persoane cu vârsta între 15 şi 64 de ani.

'Nu cred în scăderea consumului, deoarece activităţile din centrele noastre arată că fenomenul privind cocaina este stabil. Adevărul este că astăzi unele grupuri din populaţie, printre care chiar profesionişti, percep fenomenul ca fiind periculos şi nu mai recunosc că consumă cocaină', spune Saletti. ''Milano a ajuns la de trei ori peste media naţională şi tot mai multe oraşe sunt aproape de aceste cifre. În fiecare an, în cele zece sedii ale 'Saman', din nord până în sud, se înregistrează 500 de cazuri noi iar creşterea în rândul profesioniştilor este îngrijorătoare, deoarece, mai ales în Italia, oamenii dintr-o anumită pătură socială se tem de serviciile de sanatate şi în caz de probleme recurg la servicii din străinătate. Statisticile noastre sunt aproximate în jos''.

Pentru a alimenta o piaţă de acest gen chiar şi furnizorii s-au revoluţionat. Un portar din Napoli distribuia ''sticle de vin Doc'' cum se numesc dozele de cocaină, pentru chiriaşii unui imobil, cu liftul, odată cu ziarul de dimineaţă. Această practică a rezultat în urma unei anchete coordonate de un procuror, iar în plasă au ajuns un farmacist, un avocat, comerciantul şi chiar un ofiţer de armată cu grad înalt.

Traficanţii au devenit ''pusher'' la domiciliu. Poliţia descoperă tot mai multe restaurante care livrează pizza ''Margherita'' cu mozzarella, roşii proaspete, busuioc şi un vârf de cocaină. Chiar şi unii şoferi de taxi au două locuri de muncă: 'Clientul urcă, face o plimbare, apoi coboară cu drogul în buzunar şi o chitanţă în mână', explică Echipa mobilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor