Italia: Mafia o duce bine în primării, chiar şi din nordul ţării

Epoch Times România
06.09.2012

Sunt în număr de 214 administraţiile primăriilor din Italia dizolvate din cauza infiltrării clanurilor mafiote. Următoarea ar putea fi a oraşului Reggio Calabria. Cazurile au crescut însă şi în nordul ţării, în timp ce legea de combatere a fenomenului este blocată, scrie L'Espresso în ediţia de miercuri.

De la sfârşitul lunii iulie pe biroul ministrului de interne, Anna Maria Cancellieri, se află un dosar privind Primăria din Reggio Calabria, gros de peste 400 de pagini, acoperit de un secret absolut. Este o radiografie a infiltrării 'ndrangheta (mafia calabreză) în activitatea administraţiei oraşului, rodul a şase luni de muncă a inspectorilor Palatului Viminale (Interne): în vizor se află cele două mandate ale fostului primar Giuseppe Scopelliti, în prezent guvernator al regiunii. Pe această bază, Cancellieri va trebui să decidă înlocuirea, pentru prima dată, a administraţiei unei capitale de provincie.

Cu începere din 1991, primăriile dizolvate din Italia din cauza contaminării criminalităţii organizate au fost în număr de 214, din sud până în nord. Doar în 2011 au fost 22. Este harta unei democraţii atacate de jos, fiind contaminată instituţia aflată în contact direct cu alegătorii.

În fiecare an, în medie sunt dizolvate zece administraţii civile. Prima din nord a fost Bardonecchia, în 1996, devenită o feudă a unei familii mafiote calabreze, care datorită acoperirii birourilor municipale a construit zeci de vile în munţii piemontezi.

Conform datelor Legautonomie Calabria, tristul primat revine unor primării conduse de coaliţii de centru-dreapta, de multe ori direct inspirate de clanuri pentru a pătrunde în locurile decizionale fără a ajunge la un acord cu partidele naţionale.

În ultima perioadă, intervenţiile Ministerului de Interne s-au intensificat şi în zona Padului. Una dintre cele mai recente primării afectate de dizolvare este Rivarolo Canavese, cu 12.000 de locuitori, la porţile oraşului Torino. Aici boss-ii mafioţi au putut conta pe sprijinul unor întreprinzători de nebănuit, activi în politica locală, care pentru a obţine voturi nu au ezitat să apeleze la 'don' Giorgio De Masi şi 'don' Peppe Catalano, mafioţi calabrezi din cercul torinez. În schimb, aceştia au obţinut subcontractarea unor lucrări mici şi mari.

Este vorba de o răscruce de interese transversale, aşa cum le place naşilor Mileniului trei. Ancheta ''Minotauro'' a Procuraturii antimafia din Torino a dezvăluit înţelegerile secrete. Între martie şi mai 2012, inspectorii prefecturii au demis consiliul municipal din Rivarolo şi alt oraş, Leine. Motivele au fost identice: 'ndrangheta ar fi condiţionat alegerile.

Clanurile din Reggio Calabria sunt protagoniste absolute şi în provincia Imperia, dornice să exploateze avantajele frontierei cu Franţa şi piaţa imobiliară, stabilind relaţii cu reprezentanţi ai municipalităţilor. Timp de decenii problema a fost ignorată. Apoi, în câteva luni, între 2011 şi 2012, mai întâi Bordighera şi apoi Ventimiglia au plătit preţul înţelegerilor secrete ale unor consilieri fără scrupule. Schimbul de favoruri între boss, consilieri, sau lideri municipali, nu a privit doar domeniul imobiliar, ci şi contracte pentru igiena publică, îngrijirea parcurilor publice şi autorizaţii pentru gestionarea sălilor de jocuri de noroc.

Legea a fost modificată în 2009, la iniţiativa ministrului de interne de atunci, Roberto Maroni, prin pachetul privind siguranţa publică al guvernului Berlusconi. Noile reguli urmau să permită nu numai demiterea unor consilieri aleşi ci, de asemenea, a unor funcţionari care favorizau mafioţi. Numărul prevederilor decise de Palatul Viminale nu a scăzut dar au intervenit anulări care au creat situaţii paradoxale, prin revenirea în fotolii ale primăriilor a unor figuri discreditate şi mai ales o îndelungată paralizie a oricărei activităţi a municipalităţilor.

Până în prezent, primăriile gestionate de comisarii prefecturali (organismul monocratic de administrare extraordinară a municipiului sau provinciei) sunt în număr de 35. Numai în Calabria sunt 16, restul fiind răspândit în Sicilia, Campania, Liguria şi Piemont. Fără o acţiune socială însă, care să cureţe teritoriul de dominaţia clanurilor, demiterea administraţiilor riscă să fie inutilă. Nu este suficient comisariatul pentru a eradica consensul ''naşilor'' care fac din controlul teritoriului pârghia puterii lor.

''Ar fi mult mai eficient dacă primarii care întâmpină dificultăţi de gestiune ar fi asistaţi de funcţionari ai prefecturii. Am transmite un mesaj puternic: statul este alături de administratorii care rezistă'', afirmă Chiosa Luigi De Sena, senator şi vicepreşedinte al Comisiei antimafia.

Reggio Calabria ar putea marca un nou record pe lista neagră a Palatului Viminale. Experţii Comisiei au lucrat de la sfarşitul lunii ianuarie până la 13 iulie, cernând mii de documente privind contracte, achiziţii, rezoluţii. Suspiciunilor de condiţionare mafiotă li se adaugă o imensă gaură financiară: potrivit Curţii de Conturi, este vorba de 170 de milioane de euro. În centrul anchetei, se află cele două mandate ale fostului primar Giuseppe Scopelliti, actualul preşedinte PdL al regiunii. Împotriva lui Scopelliti şi a trei auditori ai bugetului municipal s-a emis deja o solicitare de proces pentru fals şi abuz în serviciu: cererea se referă la un deficit de peste 87 milioane de euro, acumulat între 2008 şi 2010.

Comisia s-a focalizat asupra legăturilor dintre 'ndrine (clanurile mafiote) şi primărie. Pornind de la compania Multiservizi Spa, majoritar publică. Potrivit procuraturii antimafia din Reggio Calabria, a fost afacerea clanului Tegano. Prefectura a dizolvat-o la 3 iulie, printr-o prevedere în care evidenţiază 'relaţiile personale, economice şi familiale între unii membri ai structurii sociale şi elemente ale unor asociaţii criminali'.

Giovanni Zumbo este un contabil cunoscut în oraş, administratorul unor bunuri confiscate de la 'ndrine şi colaborator al serviciilor secrete, dar care în acelaşi timp le dădea boss-ilor mafioţi informaţii secrete privind anchetele. El s-a bucurat de stimă la Primărie. Surorii şi soţiei lui Zumbo, în asociere cu fratele unui infractor condamnat, Primăria le-a încredinţat gestionarea centrului sportiv Parco Caserta. Preşedintele companiei, aşa cum a verificat 'L'Espresso', este acelaşi Giovanni Zumbo. În pofida investigaţiilor şi arestărilor, firmele lor continuă să gestioneze structura.

Primăria pare a fi centrul unei reţele de afaceri obscure. Toate elementele evaluate de comisie au fost incluse în raportul final care a ajuns pe masa ministrului Cancellieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor