Un călugăr tibetan a fost bătut crunt pentru un protest solitar
alte articole
Un călugăr tibetan care a organizat un protest în sud-vestul Chinei a fost bătut grav de forţele de securitate înainte de a fi arestat, acesta fiind un semn că regimul chinez suprimă din ce în ce mai tare dizidenţa din zonele tibetane.
Mai multe surse au relatat pentru Radio Free Asia că un călugăr tibetan de 22 de ani, pe nume Kunchen, se plimba duminică de-a lungul unei străzi din Serthar, un oraş din sud-vestul provinciei Sichuan, pentru a protesta împotriva regimului chinez. El a cerut şi revenirea lui Dalai Lama, liderul exilat al Tibetului.
"Nu la multă vreme după aceea, aproximativ 30 de poliţişti şi personal de securitate chinez l-au bătut crunt, înainte de a-l lua cu ei", a declarat sursa RFA.
Serthar, sau Seda în limba chineză, a fost anul trecut locul unor proteste tibetane care au atras o represiune sângeroasă din partea autorităţilor locale, ce s-a soldat cu cinci victime, în conformitate cu rapoartele din acel moment. Incidentul a declanşat mai multe auto-incendieri în zonă, în semn de protest.
Luni, securitatea din Serthar a fost înăsprită, aceasta fiind o tactică utilizată în mod obişnuit de autorităţile chineze pentru a înăbuşi o potenţială nelinişte.
Bătaia şi reţinerea călugărului a avut loc la doar câteva zile după ce un bărbat tibetan şi-a dat foc pentru a protesta împotriva regimului chinez în provincia Gansu, care se află la nord de Sichuan. Numărul total de tibetani care şi-au dat foc din februarie 2009 este de 98, peste 60 de persoane făcând acest lucru în 2012.
La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile chineze au acuzat doi tibetani, inclusiv un călugăr de 41 de ani pe nume Lorang Konchok, din Sichuan, că au incitat opt tibetani să se auto-incendieze anul trecut în semn de protest, a raportat agenţia oficială de ştiri Xinhua.
La începutul acestei luni, mass-media de stat a arestat şapte tibetani din Gansu pentru că ar fi "organizat" auto-incendieri, declarând că ei fac parte din "clica lui Dalai Lama", acest termen fiind folosit în campaniile partidului comunist din trecut, potrivit relatărilor Campaniei Internaţionale pentru Tibet, cunoscută şi sub numele de Salvaţi Tibetul.
Salvaţi Tibetul este de părere că represiunea din Gansu "indică o strategie din ce în ce mai agresivă de represalii împotriva prietenilor, familiei şi altor persoane care au legături cu tibetanii care şi-au dat foc."
Dar din moment ce numărul de auto-incendieri a crescut în ultimele luni, tibetanii din exil au făcut apel la cei care trăiesc în interiorul Chinei să oprească această practică.
Săptămâna trecută, Congresul Tibetan al Tineretului a respins acuzaţiile regimului chinez că grupul ar avea legătură cu auto-incendierile. Tsewang Rigzin, şeful grupului, a declarat că afirmaţiile sunt o "încercare zadarnică" de a defăima organizaţia.
"În loc să facă astfel de afirmaţii nefondate şi eronate, guvernul chinez ar trebui să ţină seama de strigătele disperate ale poporului tibetan", a spus el.
Potrivit RFA, guvernul în exil a cerut tibetanilor din China să nu sărbătorească Anul Nou Tibetan - care cade pe 11 februarie -în scopul comemorării "tuturor celor care şi-au sacrificat vieţile şi a celor care încă continuă să sufere în Tibet."