Încă un tibetan îşi dă foc, numărul total ajungând la 98

Pancarde cu tibetanii care s-au sinucis prin incendiere, în timpul unui protest pe strada 42 în faţa birourilor ONU în New York City.
Pancarde cu tibetanii care s-au sinucis prin incendiere, în timpul unui protest pe strada 42 în faţa birourilor ONU în New York City. (Spencer Platt / Getty Images)

Încă un tibetan şi-a dat foc marţi, crescând numărul total la 98 de persoane, demonstrând că acest tip de proteste împotriva regimului Partidului Comunist Chinez nu se va încheia prea curând.

Bărbatul a fost identificat ca Kunchok Kyab, un tânăr în vârstă de 26 de ani şi tată a doi copii, din provincia vestică Gansu, au declarat surse pentru Radio Free Asia. Aceasta este a treilea auto-sacrificare din acest an.

"Am văzut corpul lui Kunchok Kyab luat de poliţia chineză", a declarat pentru postul de radio un tibetan care locuieşte lângă mănăstirea Bora, aproape de locul unde şi-a dat el foc.

Familia a ameninţat că "va organiza un protest în faţa secţiei locale de poliţie" dacă poliţia nu le înapoiază corpul, a relatat sursa tibetană. Aceasta nu a fost numită probabil din motive de securitate. Kyab şi-a dat foc pentru a protesta împotriva regimului chinez opresiv, a declarat o sursă aflată în exil în India pentru RFA.

Doar puţine detalii privind incidentul au fost disponibile. Autorităţile chineze încearcă adesea să împiedice răspândirea informaţiilor cu privire la auto-incendierile şi protestele tibetanilor.

Guvernul tibetan exilat, Administraţia Tibetană Centrală, a deplâns valul de auto-incendieri, îndemnându-i pe cei care trăiesc în interiorul Chinei să nu mai recurgă la această practică. Dar organizaţia a susţinut că politicile Partidului Comunist, care vizează limba, religia şi cultura tibetană, sunt forţa motrice din spatele acestor proteste.

Cea mai recentă auto-incendiere are loc la doar câteva zile după raportul publicat de Centrul Tibetan pentru Drepturile Omului şi Democraţie din Dharamshala, în care a indicat că situaţia drepturilor omului în Tibet "a atins cel mai mic nivel" anul trecut, evidenţiind creşterea dramatică a protestelor şi a persoanelor care îşi dau foc. 82 de tibetani şi-au dat foc anul trecut, potrivit Phayul, o publicaţie pro-Tibet.

"Cei care au răspândit informaţii despre abuzurile drepturilor omului în Tibet persoanelor din afară au fost acuzaţi de încălcarea Legii privind secretele de stat şi închişi în urma unor procese dubioase", a relatat site-ul web.

Cel puţin 269 de tibetani au fost reţinuţi şi închişi în 2012, numărul total al deţinuţilor politici tibetani din baza sa de date ajungând la 988.

"Un număr copleşitor de oameni au fost reţinuţi, au dispărut şi au fost condamnaţi în baza unor acuzaţii obscure cum ar fi "dezvăluirea unor secrete de stat" şi "punerea în pericol a securităţii de stat," a spus el.