Premii în bani şi ultimatumuri în cazul auto-incendierilor tibetane

Amnesty International prezentând în Taiwan o expoziţie foto despre auto-incendierile din Tibet, iunie 2012
Amnesty International prezentând în Taiwan o expoziţie foto despre auto-incendierile din Tibet, iunie 2012 (Mandy Cheng / AFP / GettyImages)

Regimul chinez încearcă să exercite o presiune şi mai mare asupra regiunii tibetane, chiar şi după ce zeci de tibetani şi-au dat foc în acest an pentru a protesta tocmai împotriva acestor politici.

În zona Malho din estul Tibetului, autorităţile comuniste chineze au anunţat că vor da recompense în bani oricui oferă informaţii despre auto-incendieri, în conformitate cu publicaţia pro-Tibet Phayul. De asemenea, ele au emis un avertisment final pentru tibetanii care "sunt vinovaţi", somându-i să se predea pentru că vor primi o pedeapsă mai "mică".

Au existat o serie de auto-incendieri şi demonstraţii în masă în Malho, în acest an, în semn de protest faţă de represiunea Chinei în Tibet. Tibetanii acuză regimul chinez de promovarea unor politici de eradicare a culturii, limbii şi religiei Tibetului.

În plus, au existat acuzaţii că autorităţile chineze încearcă să îndoctrineze elevii prin predarea în şcoli a unor materiale care denunţă cultura tibetană. Luna trecută, sute de elevi din judeţul Chabcha au protestat împotriva unei cărţi editate de autorităţile chineze, care susţine că limba tibetană este "lipsită de relevanţă".

Autorităţile chineze şi-au înăsprit controlul asupra regiunii Malho în ultimele săptămâni, potrivit Phayul, care a declarat că mai mulţi tibetani au fost arestaţi în cazul cu auto-incendierilor.

Autorităţile au anunţat şi premii în bani, care variază între 1.000 de yuani (160 de dolari) şi 200.000 de yuani (32.000 de dolari), pentru informaţii despre cei care intenţionează să îşi dea foc, care "incită" la proteste, sau care vizitează familiile celor care şi-au dat foc.

În trecut, după cum atrage atenţia Phayul, regimul chinez a oferit recompense familiilor şi persoanelor care au luat parte la proteste, ca aceştia să spună că acţiunile lor nu au fost împotriva Partidului Comunist Chinez.

Ministerul chinez de Externe le-a transmis luni Statelor Unite, Canadei şi Uniunii Europene mesajul să "nu se mai amestece în treburile interne ale Chinei", în conformitate cu media de stat. Acest lucru a avut loc după ce şeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, a declarat vineri că UE este "îngrijorată în legătură cu restricţiile privind libertatea de exprimare a identităţii tibetane, care par să fi dat naştere unui val de nemulţumire în regiune".

Multe organizaţii pentru drepturile omului au dat vina pentru creşterea numărului de auto-incendieri pe politicile Chinei în regiune.

Luna trecută, Mary Beth Markey, preşedintele grupului pentru drepturi Campania Internaţională pentru Tibet, a declarat că deşi auto-incendierile sunt alarmante, regimul chinez a agravat situaţia.

"Tibetanii care îşi dau foc - acum în succesiune mai rapidă - este clar că nu au fost descurajaţi de creşterea numărului de forţe de securitate sau de celelalte mijloace oficiale de intimidare", a afirmat Markey. "Cu toate acestea, autorităţile par să parieze că mai multă opresiune va înspăimânta sau va epuiza voinţa celor care au de gând să-şi dea foc în viitor."

Rapoartele de la începutul acestui an au susţinut că autorităţile chineze au întrerupt liniile de telecomunicaţii în anumite zone, în timp ce au desfăşurat mai multe forţe de securitate în regiunile problematice. În Lhasa, un rezident anonim a descris capitala tibetană ca "o mare închisoare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe