Un buncăr pentru Zuckerberg? Misterul vilei din Palo Alto

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Justin Sullivan / Getty Images)
Mioara Stoica
27.05.2016

După ce a cumpărat, cu bani grei, patru case adiacente casei sale din Crescent Park, fondatorul Facebook a demarat o serie de lucrări enigmatice. Una dintre vechile camere s-ar transforma în ceva deosebit de ciudat, iar din proiect reiese că ar fi vorba despre o "panic room" (cameră de panică).

Un buncăr anti-atomic. O cetate care rezistă la buldozere, sau ceva de genul acesta. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook-ului, reţeaua socială cea mai populară din lume (cele mai recente cifre vorbesc de 1,6 miliarde de utilizatori), ar construi în vila sa de lux din Palo Alto, California, un fel de refugiu super sigur. De aceea a cumpărat în ultimii ani patru proprietăţi adiacente (nr. 1462 Edgewood Drive, nr. 1451, nr. 1457 şi nr. 1459 pe Hamilton Avenue) pentru un total de 30 milioane de dolari, înlocuindu-le cu mai multe clădiri mici. Una dintre acestea, potrivit diverselor zvonuri şi surse, inclusiv New York Post, ar fi tocmai un fel de buncăr în miniatură.

Un fel de "panic-room", un refugiu blindat în caz de agresiune sau de tentative de răpire sau orice altceva îi trece prin minte omului de afaceri în vârstă de 33 de ani. Dar pentru moment este doar o speculaţie. Conform planurilor depuse la Planning and Community department din Palo Alto (unde oricine poate consulta linkul) trei dintre structuri vor fi "realizate cu scânduri de lemn pictate, cărări în pietriş, un acoperiş de cedru, ferestre vopsite, uşi în stil francez, uşi de lemn colorate în părţile mai sigure".

În schimb, a patra structură nu prezintă aceste caracteristici plăcute de vile şi dependinţe pentru vizitatori şi rude, ci "ziduri de cărămidă albe, uşi de oţel de culoare închisă, ferestre glisante gri închis şi fante deasupra plafonului", chiar şi acestea din metal gri. Pentru mulţi, a patra structură misterioasă ar putea ascunde multe alte utilizări.

CEO-ul reţelei de socializare Facebook a cumpărat casa în 2011 cu 7 milioane dolari. Dar, în câţiva ani, el a început să disloce vecinii, se pare că atunci când afla de un proiect care ar fi subminat intimitatea dormitorului său, sau al unuia dintre cele cinci pe care le are vila. Mai târziu, pe această temă, el a fost dat în judecată de către proprietarul anterior căruia i-a garantat intrarea în Silicon Valley precum şi o sumă importantă de bani pentru terenul său, relatează repubblica.it.

De fapt, fondatorul platformei din Menlo Park este cunoscut că provocă dureri de cap oriunde se duce: la sfârşitul anului 2012, de exemplu, a cumpărat o casă în San Francisco, cu 10 milioane de dolari. Imediat a început să-şi deranjeze vecinii cu şantiere, fiind implicate cincizeci de companii simultan pentru a lucra practic pe fiecare element al casei, de la garaj (unde a instalat un fel de placă turnantă pentru o flotă de vehicule), la acoperiş.

Revenind la Palo Alto, în special la Crescent Park, vecinii declară - conform preşedintelui asociaţiei de cartier - că sunt "curioşi dar şi îngrijoraţi" că zona poate deveni ceva mai mult decât o reşedinţă. Din reţeaua socială nu ajunge nici un comentariu referitor la lucrările casei, care au început să fie privite ca făcând parte din colecţiile bizare ale celebrităţii.

Zuckerberg gestionează o avere estimată de Forbes la 50 de miliarde de dolari. Cu câteva luni în urmă - aparent după ameninţările unor utilizatori prin intermediul platformei sale - a angajat nu mai puţin de 16 gărzi de corp, care locuiesc cu el în vila din Palo Alto şi în cea din San Francisco de pe Liberty Hill, oriunde se deplasează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor