Agenţiile franceze acuză Facebook de încălcarea legilor pentru protejarea datelor

Autorităţile franceze au acuzat gigantul în socializare media de monitorizare nejustificată a informaţiilor oamenilor. Acuzaţia a fost formulată în aceeaşi săptămână în care Facebook a primit o lovitură majoră în India.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
10.02.2016

Comisia Naţională a Libertăţii Informatice (CNIL) şi agenţia pentru monitorizarea competitivităţii DGCCRF au declarat separat, în această săptămână, că Facebook trebuie să îşi schimbe modul de colectare a datelor utilizatorilor.

Conform celor două agenţii afiliate la guvernul francez, compania hi-tech din California a monitorizat şi folosit datele într-o manieră care încalcă legea franceză. Facebook a colectat date de la internauţii care nu au cont pe reţeaua socială şi care vizitează o pagină publică de pe website-ul companiei.

CNIL a acuzat, de asemenea, Facebook de colectarea ilegală a informaţiilor personale ale oamenilor – precum credinţa religioasă sau orientare sexuală – fără consimţământul lor.

Mai mult, CNIL a avertizat că va aplica amenzi companiei americane în trei luni dacă aceasta nu îşi schimbă metoda de colectare a informaţiilor. Acele amenzi s-ar putea ridica până la 150.000 de euro.

“Protejarea intimităţii este o prioritate pentru Facebook”, a răspuns compania într-o declaraţie, conform agenţiei de ştiri germane DPA. “Suntem siguri că serviciul nostru se conformează legilor europene de protejare a datelor”.

Acuzaţiile au apărut în aceeaşi săptămână în care agenţiile de reglementare din India au blocat o versiune a Facebook proiectată să ofere acces la Internet pentru milioane de oameni săraci. Fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor