Umilinţa şi modestia ajută corpul să se adapteze la căldură
alte articole
„Perioadele solare” reprezintă un interval de aproximativ două săptămâni legate de poziţia soarelui în zodiac. Perioadele solare formează sistemul calendaristic tradiţional chinez, care era folosit şi pentru a ghida agricultura şi viaţa de zi cu zi. Calendarul face parte din vechea filozofie chineză, conform căreia a trăi în echilibru cu natura ne permite să ducem o viaţă armonioasă. Această serie de articole aprofundează fiecare perioadă a soarelui şi oferă câteva sfaturi practice din înţelepciunea tradiţională pentru a gestiona schimbările de anotimp şi a trăi mai sănătoşi şi mai fericiţi.
Privind natura, observăm că spicele culturilor de vară, chiar dacă nu sunt încă la maturitate, devin tot mai groase. Pe măsură ce ne pregătim să ne bucurăm de roadele muncii noastre, Yang şi-a atins apogeul pe Pământ şi în corpul uman, şi prin urmare trebuie să avem grijă să ne protejăm de potenţialul impact negativ al acestei condiţii extreme. În chineză, această perioadă a Soarelui, a "Grâului încolţit", se numeşte xiao man. „Xiao” înseamnă puţin, în timp ce „man” poate însemna şi refacerea rezervelor sau aprovizionare, desăvârşire sau mulţumire, care se poate referi la sentimentul pe care îl au agricultorii după ce şi-au văzut munca grea încununată de roade. O altă semnificaţie este aceea de plenitudine, care se referă mai mult la recoltă.
În perioada „Grâului încolţit”, care, în acest an, va fi între 21 mai şi 5 iunie, s-a născut, de asemenea, Shennong, unul dintre cei trei conducători înţelepţi din China antică, considerat protector al culturilor şi plantelor medicinale. De fapt, el a lăsat istoriei prima carte despre plante medicinale: “Tratatul clasic despre rădăcini şi plante medicinale al lui Shennong”. Şi chiar din această carte învăţăm că cel mai bun moment pentru a recolta şi a pregăti plantele medicinale este în perioada „Grâului încolţit“: într-adevar, chiar în această perioadă, anticii chinezi preparau, de obicei, ceaiuri şi unguente.
Atenţie la Yang, cald
În textul spiritual chinezesc "Bagua" ("Cele opt trigrame"), "Grâul încolţit" este Yang pur în toate cele şase trigrame ale sale. Acest lucru reflectă faptul că Yang este la zenit (punctul cel mai înalt de pe bolta cerească) şi Yin se stinge, amintindu-i fiinţei umane să fie atentă la inimă, la vasele de sânge şi la piele, deoarece, în această perioadă pot fi afectate foarte uşor. În sistemul taoist se crede că trupul uman conţine atât Yin, cât şi Yang, indiferent de sex. Se spune că o stare bună de sănătate provine din echilibrul dintre Yin şi Yang.
Când Yang devine mai puternic decât Yin, specialiştii în medicină tradiţională chineză consideră corpul unei persoane încărcat cu "căldură" corporală. Când Yang este mult mai puternic decât Yin, se spune că există "foc" în corp. Aceste stări legate de căldură sunt foarte frecvente în timpul acestei perioade solare, ducând la uscăciuni şi iritaţii ale pielii.
A trăi în armonie cu „Grâul încolţit”
A merge târziu la culcare şi trezitul devreme ajută organismul să se adapteze mai uşor la temperatura acestui sezon. Temperamentul umil şi modest, meditaţia, gimnastica lină şi un consum mai mare de ceai pe bază de plante vă pot ajuta.
Pentru cei care suferă de iritaţii ale pielii, se poate prepara o infuzie de muşeţel, mentă, tătăneasă, hamamelis, pepene galben; scufundaţi un prosop curat într-un ceai preparat cu aceste ingrediente şi păstraţi-l într-un recipient închis în congelator; atunci când simţiţi mâncărime, folosiţi-l pentru a răcori şi curăţa zona. De asemenea, femeile care se află în primele trei luni de sarcină trebuie să fie atente să nu contracteze boli de piele în această perioadă, deoarece acest lucru ar putea slăbi atât sistemul imunitar al mamei cât şi pe cel al copilului.
Produse alimentare de sezon
E bine să consumăm anghinare, broccoli, ţelină, roşii, castane de apă, cartofi şi toate legumele amare, pentru a aduce echilibru. Carambola, lămâia, teiul, pepenii şi toate citricele sunt bune de asemenea. În timp ce persoanele care se confruntă cu afecţiuni ale pielii nu ar trebui să mănânce peşte, în special moluşte, în schimb, caprifoiul şi paciulli pot fi utile.
Moreen Liao este specialistă în aromaterapie; fost director al Institutului New Directions of Natural Therapies din Sydney, Australia; Vicepreşedinte al New Directions, Australia; fondator al Ausganica, unul dintre cei mai importanţi producători de produse cosmetice din Australia.
Articolul original aici