Umbrela americană pentru Tbilisi: SUA vor crea un sistem de apărare antirachetă în Georgia
alte articole
Primul grup de experţi ai SUA în problemele apărării antirachetă a sosit la Tbilisi. Vizita se desfăşoară în formatul prevăzut de Carta pentru parteneriat strategic, semnată în ianuarie 2009 între Tbilisi şi Washington. De fapt, este vorba despre un ajutor acordat de către SUA în crearea forţelor antirachetă ale Georgiei, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Ministrul georgian al apărării, Dmitri Şaşkin, a anunţat că actuala vizită a experţilor americani are un caracter de 'familiarizare': specialiştii vor studia starea în care se află sistemul georgian antirachetă. În a doua etapă, 'plecând de la potenţialele pericole', va fi elaborată doctrina corespunzătoare, iar în a treia etapă va avea loc 'implementarea doctrinei, ce va fi detaliată pe acţiuni menite să amelioreze şi să dezvolte în continuare sistemul antirachetă al Georgiei'.
Potrivit lui Şaşkin, Tbilisi se aşteaptă, de asemenea, să primească ajutorul Washingtonului pentru modernizarea parcului de elicoptere militare şi pregătirea de specialişti în acest domeniu, precum şi în domeniul ingineriei militare. Pentru realizarea acestor proiecte, în Georgia vor sosi în viitorul apropiat grupuri de experţi de profil.
Imediat după sosire, specialiştii americani au început să analizeze posibilităţile şi nevoile Georgiei în asigurarea apărării antirachetă pe întregul său teritoriu, inclusiv dinspre mare. Experţii georgieni subliniază că vizita americanilor este extrem de importantă pentru ţară, deoarece sistemul de apărare antirachetă este 'o problemă de o importanţă vitală'.
Potrivit expertului georgian Tornike Şaraşenidze, 'în condiţiile în care există un vecin ostil, punerea la punct a unui asemenea sistem constituie cea mai importantă problemă de apărare'. 'Tocmai sistemul antirachetă slab a constituit cauza înfrângerii în războiul din 2008', este de părere Şarşenidze. La unison cu opinia colegului său este şi expertul Tenghiz Phaladze, care consideră vitală cooperarea militară cu SUA, mai ales ţinând cont de faptul că există 'teritorii ocupate'.
În opinia specialiştilor, securitatea Georgiei trebuie să fie asigurată din trei direcţii: din aer - prin dezvoltarea sistemului antirachetă, dinspre mare - prin realizarea unui control al pazei de coastă şi de pe uscat - prin consolidarea liniilor de demarcaţie.
Potrivit cotidianului rus menţionat, vizita experţilor americani a comportat şi elemente de campanie electorală. Mass-media afiliate puterii au pus accentul pe faptul că acordul privind ajutorul acordat de SUA Georgiei în crearea de capacităţi de apărare antirachetă eficiente a fost înregistrat în timpul ultimei întrevederi dintre preşedinţii Barack Obama şi Mihail Saakaşvili, care s-a desfăşurat în ianuarie.
Din tabăra adversă a urmat imediat precizarea: declaraţia Departamentului de Stat al SUA, în care se vorbeşte despre ajutorul acordat la elaborarea propriilor mijloace de monitorizare şi antirachetă, precum şi despre modernizarea parcurilor de elicoptere, a fost difuzată la 14 iunie, fiind legată de vizita în Georgia a secretarului de stat Hillary Clinton, la începutul aceleiaşi luni.
Decizia SUA de a începe să acorde ajutor forţelor militare georgiene şi de a începe tocmai cu crearea sistemului antirachetă este pusă de unii analişti în legătură inclusiv cu problema iraniană. Tensiunile din jurul Teheranului, chiar dacă s-au redus întrucâtva în ultima vreme, datorită unor declaraţii făcute de o serie de oficiali americani conform cărora Washingtonul nu este adeptul folosirii forţei, continuă totuşi să se menţină, iar dinamica procesului este greu de prognozat.
În cazul în care Occidentul va declanşa totuşi acţiuni active la adresa Iranului, nu se poate exclude ca SUA să aibă nevoie de unele servicii din partea Georgiei. În această situaţie, nu trebuie subapreciată ameninţarea deschisă a Teheranului de a ataca pe măsura posibilităţilor orice membru al coaliţiei antiiraniene. Tbilisi, ale căror forţe antirachetă se află într-o stare embrionară, nu poate să nu fie îngrijorat de un asemenea scenariu, conchide Nezavisimaia Gazeta.