Ultima companie românească de stat de transport maritim a intrat în faliment

După eşecul procedurii de insolvenţă, declanşată din martie 2011, compania Petromin Constanţa a decis deschiderea procedurii falimentului. Compania şi-a dobândit notorietatea prin scandalul pierderii navelor sale, care a făcut obiectului dosarului „Flota“, în care a fost cercetat şi preşedintele Traian Băsescu.
Nave comerciale (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.09.2012

După eşecul procedurii de insolvenţă, declanşată din martie 2011, compania Petromin Constanţa a decis deschiderea procedurii falimentului. Compania şi-a dobândit notorietatea prin scandalul pierderii navelor sale, care a făcut obiectului dosarului „Flota“, în care a fost cercetat şi preşedintele Traian Băsescu.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cerea acum trei ani 3,5 milioane de euro pe pachetul majoritar de 70% din acţiunile societăţii de transport maritim Petromin. Cu un an înainte, ceruse 10 milioane de euro.

Petromin deţinea atunci trei nave mici (un împingător şi două vrachiere, una în stare de conservare), după ce, la înfiinţarea din 1990, prin divizarea Navrom Constanţa, flota companiei consta în 89 de nave, printre care şi cele mai importante mineraliere ale ţării.

Navele deţinute de compania Petromin au fost pierdute în urma ipotecării şi neachitării creditelor, sau ca efect al unor contracte suspecte de asociere cu companii din străinătate, urmând soarta Navrom şi Romline.

În 2004, 80 de persoane au fost chemate în judecată în „dosarul Flota“, printre care şi primarul Capitalei de la vremea respectivă, Traian Băsescu. Preşedinte României este încă inculpat în dosar, dar până acum imunitatea conferită de funcţie a împiedicat derularea procedurilor juridice. Traian Băsescu a fost unul dintre miniştrii transporturilor sub care compania a fost dizolvată. Ceilalţi doi miniştri ai transporturilor sunt Aurel Novac şi Paul Teodoru.

Context istoric

În 1989, flota comercială maritimă românească număra 300 de nave şi era administrată de o singură companie, Navrom Constanţa. În mai 1990, Navrom este împărţită în trei: Navrom, Romline şi Petromin, aceasta din urmă însumând 89 de nave, marea majoritate fiind mineraliere.

În ianuarie 1991, Petromin devine societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat, cu un capital social de peste 562 de milioane de lei, care, la cursul de atunci, valorau aproximativ 9,3 milioane de dolari. Traian Băsescu ocupa funcţia de subsecretar de stat pentru transporturi navale în cadrul Ministerul Transporturilor condus de Doru Pană. Directorul Petromin la acea vreme era Călin Marinescu, zis "Şogunul".

În contextul prăbuşirii contractelor, încep parteneriatele străine care vor duce la pierderea navelor. Printre protagoniştii din străinătate se află firma norvegiană Klaveness.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor