Fregata „Regele Ferdinand” va participa la Operaţiunea Atlanta

Fregata „Regele Ferdinand” va pleca din portul Constanţa miercuri, 12 septembrie şi va reveni acasă după mai bine de trei luni. Prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Fregata Regele Ferdinand a fost desemnată să participe în cadrul EU NAVFOR la Operaţiunea Atalanta.
România participă la impunerea embargoului împotriva Libiei cu fregata Regele Ferdinand (wikipedia.org)
Epoch Times România
06.09.2012

Fregata „Regele Ferdinand” va pleca din portul Constanţa miercuri, 12 septembrie şi va reveni acasă după mai bine de trei luni. Prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Fregata Regele Ferdinand a fost desemnată să participe în cadrul EU NAVFOR la Operaţiunea Atalanta.

Astfel, în intervalul 1 octombrie – 29 noiembrie 2012 nava va desfăşura misiuni antipiraterie, marcând prima participare în cadrul unor grupări multinaţionale. Fregata se va deplasa la 3000 de mile distanţă de apele naţionale şi va avea la bord elicopterul Puma Naval, complet operaţional, cu asigurarea în totalitate a elementelor de mentenanţă.

Pregătirea pentru acest tip de operaţiune a început acum cu un an şi a însemnat antrenarea echipajului navei, a grupelor de control la bordul ambarcaţiunilor suspecte sau necooperante (grupe boarding) şi a echipajului elicopterului special pentru misiuni antipiraterie. În acest context s-au realizat toate tragerile cu armamentul de la bord şi cele specifice cu armamentul individual.

În premieră au avut loc trageri împotriva ţintelor de suprafaţă cu mitraliera instalată la bordul elicopterului. Antrenamentele s-au focalizat pe investigarea navelor şi ambarcaţiunilor suspecte care se opun controlului sau sunt necooperante şi pe acţiunea combinată elicopter – echipe de boarding – navă pentru descurajarea şi împiedicarea în ultimă fază a acţiunilor de piraterie navală.

Nava este, de asemenea, pregătită şi capabilă să acorde ajutor unor nave sau ambarcaţiuni aflate în pericol.

De altfel, în timpul exerciţiilor ce s-au desfăşurat în luna iunie în apele teritoriale româneşti, echipajul fregatei Regele Ferdinand a acordat asistenţă umanitară celor patru persoane aflate la bordul unei ambarcaţiuni de agrement care, din cauza condiţiilor meteo, nu a mai putut urma ruta planificată şi se îndepărta periculos de ţărm.

Ambarcaţiunea Rekinul a fost remorcată până în apropierea coastei româneşti, iar echipajul a fost lăsat în siguranţă la bordul ei fără a fi nevoie de asistenţă medicală.

Abordarea unei misiuni de asemenea amploare se bazează pe experienţa dobândită de marinarii români prin participarea în anii anteriori la Operaţia Active Endeavour, operaţie de luptă împotriva terorismului şi a traficului ilegal de substanţe, persoane şi armament în Marea Mediterană, precum şi la Operaţia Unified Protector, prin care a fost impus embargo Libiei privind importul de armament.

Aşadar, lupta împotriva pirateriei navale poate fi considerată o ocazie pentru marinarii români să dovedească nivelul lor de pregătire, iar România reprezintă o posibilitate de a-şi reafirma rolul de furnizor de securitate în cadrul Uniunii Europene.

Contextul general

Zona Golfului Aden, coastele Somaliei şi chiar Marea Arabiei în ansamblu sunt considerate zone cu risc maxim pentru securitatea navelor, echipajelor şi încărcăturilor.

Atacurile piraţilor din aceste zone au crescut de la 20 în 2006 la 219 în 2010, iar aria acţiunilor ostile a crescut la peste 1300 mile marine faţă de coasta somaleză. Creşterea prezenţei militare într-un coridor de tranzit în Golful Aden a descurajat atacurile piraţilor care au căutat în acelaşi timp modalităţi de acţiune tot mai sofisticate şi mai costisitoare la peste 1000 de mile marine de ţărm.
Pirateria a s-a dezvoltat în această zonă, fiind favorizată de lipsa guvernării acestei ţări africane şi a unei autorităţi care să îşi poată asuma acţiunile localnicilor. De cele mai multe ori disimulaţi în multitudinea de ambarcaţiuni pescăreşti, piraţii atacă de la bordul unor ambarcaţiuni ultrarapide dotate cu armament şi sisteme de navigaţie performante.

Obiectivele operaţiunii

Primul obiectiv al combaterii pirateriei în scopul asigurării liberei circulaţii pe rutele maritime comerciale a fost protejarea vaselor World Food Programme (WFP) care asigurau ajutor alimentar persoanelor dislocate din Somalia. Ulterior, protecţia s-a extins asupra navelor Misiunii Uniunii Africane din Somalia (AMISOM) şi a navelor vulnerabile de pe coastele somaleze.

Uniunea Europeană, în acord cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, a lansat, în decembrie 2008, Forţa Navală Europeană Somalia – Operaţia Atalanta . Prin Centrul de Conducere Operaţională de la Northwood (Anglia), Forţa desfăşoară următoarele operaţii: descurajarea, prevenţia şi reprimarea actelor de piraterie şi a jafurilor armate pe coasta somaleză, protecţia vaselor WFP şi AMISOM şi a altor nave în funcţie de fiecare caz în parte, monitorizarea activităţilor de pescuit pe coastele somaleze. Până în prezent, Consiliul de Securitate al UE a decis să susţină această operaţie până în decembrie 2014.

Alături de navele sub comandă UE, în Golful Aden mai desfăşoară acţiuni de securitate maritimă nave din China, Federaţia Rusă, India, Iran, Japonia şi Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor