Uimitoarea construcţie a apeductului din Segovia [video]

Apeductul din Segovia (Pixabay.com)
Simona Milea
25.11.2018

Apeductul este situat în centrul oraşului Segovia (Spania) şi a fost construit pentru a aduce apă de la Sierra de Guadarrama în oraşul Segovia. Apeductul din Segovia este o lucrare de inginerie unică în lume, care nu încetează să uimească constructorii din antichitate şi până în zilele noastre.

Înainte de construirea unui apeduct, inginerii romani efectuau un studiu aprofundat al terenului, al pantelor şi al posibilităţilor traseului ulterior al apei.

În mod normal, monumentele care au rezisat timp de mai multe secole trec prin renovări, însă apeductul din Segovia este menţinut cu structura intactă. Dar este curios faptul că deşi este construit fără nici un fel de mortar - structura sa este făcută piatră pe piatră, fără un material care să le unească - rămâne în picioare după atâta timp.

Cele 20.400 de pietre se susţin datorită unei strategii de echilibru a forţelor care nu a fost niciodată cunoscută. Fără îndoială, apeductul din Segovia a fost un exemplu pentru construcţiile vremii şi cele de mai târziu.

Perioada exactă când a început construcţia lui pare o enigmă. Până în prezent s-a crezut că a fost o lucrare ridicată în primul secol. Cu toate acestea, studiile efectuate în ultimii ani au sugerat că ar putea fi construit mai târziu, în secolul al doilea, în epoca lui Traian.

Dar recent, cercetătorii cred că este mult mai probabil ca începerea construcţiei să dateze din timpul împăratului Hadrian, între anii 112 şi 116.

În secolul al XI-lea, în timpul unui atac al musulmanilor condus de Al-Mamún de Toledo, au fost distruse trei arcuri ale construcţiei. Secole mai târziu a putut fi restaurată la starea iniţială.

Meritul acestei lucrări spectaculoase nu poate fi atribuit nimănui în special, dar este cert că nu există nimic similar în lume. Mulţi arhitecţi şi studenţi de arhitectură, precum şi ingineri o vizitează pentru a descoperi cum a fost construită.

Cei care nu au văzut niciodată apeductul pot avea o idee preconcepută că este doar o structură care traversează un drum sau un râu. Este departe de realitate, deoarece apeductul din Segovia are 16,1 kilometru lungime.

Aspecte mai curioase: are 120 de stâlpi care susţin 167 arcade (44 dintre ele cu arcade duble) şi la cel mai înalt punct depăşeşte 28 de metri. De oriune priveşti, apeductul este o operă maiestuoasă. Începe în Sierra de Guadarrama, traversează oraşul şi se termină în apropiere de Alcazar.

Apeductul din Segovia a fost construit cu obiectivul ambiţios de a furniza apă pentru aproximativ 20.000 de oameni. Totuşi, este curios faptul că în acel timp, Segovia nu a fost decât o fortificaţie cu o sută de locuitori. Ce şi-a dorit constructorul său? Cine ştie ...

Datorită lungimii lui, traversează o mare parte a oraşului, străbate străzile şi mulţi oameni îl folosesc ca punct de întâlnire. Este perfect integrat în viaţa urbană, iar arhitectura oraşului se armonizează cu farmecul său.

În secolul al XI-lea, în timpul unui atac al musulmanilor condus de Al-Mamún de Toledo, au fost distruse trei arcuri ale construcţiei. Secole mai târziu a putut fi restaurată la starea iniţială conform principiilor: "fără mortar" şi echilibru

Fiecare monument are legendele sale

Două legende despre apeductul din Segovia: Prima spune că Hercules Egipcio l-a ridicat cu mâinile sale, iar a doua, că a fost construit de diavol, pentru a cumpăra sufletul unei tinere care traversa valea în fiecare zi.

În 1985, apeductul a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, pentru că este una dintre cele mai mari lucrări de inginerie hidraulică din timpul Imperiului Roman. Dar, în prezent, starea de deteriorare a pietrei din cauza poluării aerului a fost atât de alarmantă încât statul, cu ajutorul altor organizaţii naţionale şi internaţionale, a trebuit să îl protejeze printr-un proces de restaurare completă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor