UEFA a aprobat noile formate pentru competiţiile echipelor naţionale masculine (UEFA EURO şi Nations League)

"Prin introducerea noii faze eliminatorii, echipele vor avea şi mai multe oportunităţi de a progresa, păstrând acelaşi număr de meciuri în cadrul calendarului internaţional de meciuri.. Noul format promite să aducă mai mult entuziasm în competiţiile de fotbal ale echipelor naţionale din Europa, care continuă să crească din ce în ce mai mult." - preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin.
(UEFA/facebook)
Marius Drăgoi
26.01.2023

Comitetul Executiv al UEFA s-a reunit, miercuri, la Casa Fotbalului European din Nyon, Elveţia, unde a aprobat noile formate pentru competiţiile echipelor naţionale masculine, ce vor intra în vigoare din septembrie 2024.

Astfel, în urma unui amplu proces de consultare cu asociaţiile sale naţionale, s-a decis să se modifice uşor formatele actuale ale UEFA Nations League şi ale calificărilor europene pentru a oferi competiţii mai atractive şi mai interesante în cadrul datelor existente, precum şi pentru a consolida resursele asociaţiilor naţionale şi a asigura o recuperare constantă după impactul pandemiei.

Noul format al preliminariilor europene pentru UEFA EURO sau pentru Cupa Mondială FIFA va fi mai consolidat, echipele fiind repartizate în 12 grupe de patru şi cinci echipe, ceea ce va revitaliza competiţia, făcând-o mai puţin previzibilă şi mai dinamică.

Cu meciurile tradiţionale de acasă şi în deplasare şi principiile "all play all" păstrate, acest format simplu va oferi grupe mai competitive la toate nivelurile.

Echipele repartizate în grupe de cinci vor începe calificările în luna martie sau în iunie, în cazul în care sunt încă în competiţie în sferturile de finală ale UEFA Nations League sau sunt implicate în meciuri de promovare/retrogradare. Echipele trase la sorţi în grupele de patru îşi vor începe campaniile în septembrie.

Câştigătoarele grupelor din preliminariile europene se vor califica direct la UEFA EURO sau la Cupa Mondială FIFA, în timp ce echipele clasate pe locul al doilea fie se vor califica direct, fie vor participa la meciuri de baraj (împreună cu echipele din UEFA Nations League pentru calificarea la UEFA EURO).

Nu a fost propusă nicio modificare pentru turneul final al UEFA EURO, care va cuprinde în continuare 24 de echipe.

UEFA Nations League va fi extinsă cu o nouă rundă eliminatorie care se va juca în martie, creând astfel o continuitate între faza grupelor care se încheie în noiembrie şi finala din iunie.

Câştigătoarele şi vicecampioanele din grupele Ligii A vor participa în sferturi de finală, în deplasare şi acasă, iar câştigătoarele acestor meciuri se vor califica pentru Final Four.

Ocupanta locului 3 din Liga A şi ocupanta locului 2 din Liga B, precum şi ocupanta locului 3 din Liga B şi ocupanta locului 2 din Liga C vor juca un baraj de promovare/retrogradare în sistem home-and-away.

Extinderea UEFA Nations League în fereastra din martie a calendarului internaţional al meciurilor va viza doar un număr selectat de echipe, iar echipele rămase vor fi deja disponibile pentru a începe calificările europene.

Noul format va fi implementat după UEFA EURO 2024.

Comentând despre competiţiile remodelate, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat:

"Introducerea UEFA Nations League a fost o poveste de succes, înlocuind meciurile amicale cu meciuri mai competitive. Iar acum, prin introducerea noii faze eliminatorii, echipele vor avea şi mai multe oportunităţi de a progresa, păstrând acelaşi număr de meciuri în cadrul calendarului internaţional de meciuri.

Predictibilitatea calificărilor europene a fost, de asemenea, abordată şi combătută, cu un nou format proaspăt, care va oferi tuturor echipelor şanse egale de a se califica la turneele majore.

Noul format promite să aducă mai mult entuziasm în competiţiile de fotbal ale echipelor naţionale din Europa, care continuă să crească din ce în ce mai mult" a comentat oficialul sloven.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor