UE va aproba aderarea Bulgariei la zona euro

Uniunea Europeană va aproba în curând cererea Bulgariei de a adopta moneda euro începând chiar cu 1 ianuarie 2026, ceea ce ar transforma-o în al 21-lea membru al uniunii monetare a blocului, potrivit POLITICO.
După ani de aşteptare, mai mulţi oficiali au declarat că atât Comisia Europeană, cât şi Banca Centrală Europeană (BCE) sunt aşteptate să îşi dea în sfârşit acordul într-un raport ce va fi publicat miercurea viitoare.
Aderarea Bulgariei la zona euro ar ajuta ţara să-şi intensifice comerţul cu restul blocului, să reducă costurile de tranzacţie şi să îşi consolideze influenţa la Bruxelles.
„Aderarea la euro nu va face decât să întărească [suveranitatea] Bulgariei – vom participa la procesul decizional al BCE”, a declarat fostul vicepremier bulgar Atanas Pekanov, economist.
De decenii, leva – moneda locală – a fost legată de euro, dar Bulgaria nu avea niciun cuvânt de spus în deciziile de politică monetară ale BCE, nefiind membră. Dacă Bulgaria va adera în 2026 la moneda unică, aşa cum este planificat, guvernatorul băncii centrale bulgare va obţine un loc oficial în Consiliul Guvernatorilor al BCE. Totuşi, fiind doar al 13-lea cel mai mare membru al uniunii, reprezentând mai puţin de 1% din PIB-ul acesteia, influenţa sa asupra Consiliului va fi limitată.
Îngrijorări
Criticii avertizează însă că trecerea la euro nu este lipsită de riscuri. Adoptarea monedei unice ar putea declanşa, de exemplu, o creştere unică a preţurilor – afectând în special gospodăriile mai sărace din zonele rurale – deoarece unele afaceri ar putea profita de tranziţie.
Pe termen mediu, preţurile interne scăzute tind să se alinieze normelor mai ridicate din UE datorită creşterii schimburilor comerciale în cadrul blocului. Aceasta a fost tendinţa în cazul noilor membri precum Slovacia, Estonia şi Lituania, care au experimentat iniţial creşteri ale inflaţiei.
Cele mai mari temeri vizează scumpirea produselor de bază, precum legumele, în special în zonele rurale unde consumatorii au mai puţine opţiuni.
„[Alegătorii din mediul rural sunt sceptici] nu pentru că sunt eurosceptici, ci din cauza temerilor legate de creşterea costului vieţii”, a explicat Pekanov, un susţinător ferm al aderării la euro.
Pentru a răspunde acestor temeri, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a provocat un adevărat şoc naţional când a anunţat, la începutul acestei luni, că doreşte organizarea unui referendum naţional pentru amânarea aderării la euro.
Totuşi, este puţin probabil ca această propunere să fie permisă de Curtea Constituţională a ţării, care a declarat deja în mai multe rânduri că un astfel de vot ar fi neconstituţional.
Anunţul lui Radev nu este bine primit nici în Parlament, unde majoritatea partidelor bulgare susţin adoptarea euro.
Premierul bulgar Rossen Jeliazkov a declarat marţi: „În momentul în care naţiunea ar trebui să fie încrezătoare că introducerea euro va aduce doar beneficii pentru competitivitatea economiei noastre, nu are sens să lansăm o dezbatere care, de fapt, manipulează oamenii şi le induce frică”.
Sofia, pe cale să îndeplinească criteriile de aderare
Sofia se află în prezent pe drumul cel bun pentru a îndeplini criteriile de intrare în zona euro, după ce a reuşit să reducă inflaţia la rata ţintă – unul dintre cele mai mari obstacole de până acum.
Pentru a adera la euro, rata medie a inflaţiei în Bulgaria din aprilie 2024 până în aprilie 2025 trebuie să se situeze la cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor trei state UE cu cea mai scăzută inflaţie.
În 2024, acestea au fost: Irlanda (1%), Italia (1,4%) şi Luxemburg (1,6%).
Inflaţia din Bulgaria a scăzut de la 4,7% în 2023 la 2,6% în 2024. Totuşi, este de aşteptat să crească la 3,6% în acest an – cu mult peste rata de 2,1% prognozată pentru zona euro în 2025 – în principal din cauza majorării TVA-ului la numeroase produse la începutul anului.