UE urmăreşte să se apropie de Turcia, pentru a lupta împotriva politicii economice a lui Donald Trump

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Uniunea Europeană este convinsă că amplificarea tensiunilor turco-americane va apropia Turcia de Bruxelles şi va consolida poziţia acestuia în lupta împotriva mutărilor de şah economice făcute de preşedintele american Donald Trump.

În pofida tulburărilor financiare care au zguduit Turcia şi a criticilor continue la adresa regimului autoritar al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, oficiali din Bruxelles au evidenţiat o îmbunătăţire a relaţiilor blocului cu Ankara, potrivit Express.co.uk.

Acest lucru include decizia guvernului turc de a elibera doi soldaţi greci din închisoare care erau suspectaţi de spionaj.

Un oficial UE a declarat publicaţiei Financial Times că ordinele de eliberare venite după intensificarea disputei dintre Turcia şi SUA nu reprezintă “nicio coincidenţă”, iar un alt diplomat UE a precizat că “Erdogan învaţă cine îi sunt duşmanii reali, şi Europa nu se numără printre ei”.

Cea mai recentă îmbunătăţire a relaţiilor turco-europene l-a determinat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să facă una dintre cele mai călduroase remarci în ultimele luni la adresa guvernului preşedintelui Erdogan.

Juncker a afirmat: “Turcia nu are nimic de ce să se teamă din partea vecinilor săi europeni. Dorim să vedem o Turcie democratică, stabilă şi prosperă”.

Comisarul UE pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că eliberarea celor doi soldaţi eleni este un “pas important pentru relaţiile dintre Turcia şi Grecia, şi pentru UE ca întreg”.

Relaţia Ankarei cu Europa a avut de suferit în 2016 după o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Erdogan, când lideri europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la campania de epurare lansată de guvernul turc după acele evenimente, campanie care a vizat societatea civilă, mass media, mediul academic, poliţia, armata şi opoziţia kurdă.

În timpul campaniei de epurare, zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia pe baza suspiciunii că ar avea legături cu clericul Fethullah Gulen şi puciul eşuat. Alte peste 110.000 de persoane, inclusiv personal militar, funcţionari publici, academicieni şi jurnalişti au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţii şi poziţiile lor din cauza aceloraşi acuzaţii. Gulen locuieşte în autoexil în SUA şi a fost acuzat de Erdogan de orchestrarea acelor evenimente. Gulen a negat acuzaţiile.

Procesul de aderare al Turciei la UE a fost suspendat, iar planurile de a acorda cetăţenilor turci dreptul de a călători fără vize în Spaţiul Schengen au avut şi ele de suferit.

De asemenea, Erdogan a acuzat guvernul german că a recurs la un comportament tipic naziştilor, a criticat coaliţia de guvernare a Austriei pentru intoleranţă faţă de musulmani şi a declarat că UE este ipocrită din cauza tratamentului pe care îl aplică Turciei.

Dar în Bruxelles, există optimism tot mai mare cu privire la faptul că disputa permanentă Erdogan-Trump va apropia Turcia de UE şi va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor cu un aliat NATO de al cărei ajutor au nevoie în Siria şi în problema imigraţiei care încă bântuie Europa.

Trump a dublat recent tarifele impuse asupra importurilor turceşti de oţel şi aluminiu, pentru a presa Ankara să îl elibereze pe pastorul american Andrew Brunson, acuzat de implicare în puciul din 2016 şi că ar avea legatură cu Gulen. Brunson a negat acuzaţiile. La rândul ei, Turcia a anunţat noi tarife la unele produse americane precum automobile, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la boicotarea iphone-urilor şi altor produse electronice americane.

Alte semnale pozitive au fost evidenţiate prin apelurile telefonice care au avut loc în urmă cu câteva zile între Erdogan şi lideri UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Însă Bruxelles-ul încă rămâne îngrijorat în legătură cu stabilitatea Turciei, în special în cazul unui acord privind imigraţia care, începând cu 2016, a ajutat la restricţionarea semnificativă a fluxului de refugiaţi sirieni care încearcă să ajungă în Europa.

În baza acelui acord, guvernele UE au furnizat Turciei ajutoare în valoare de 3 miliarde de euro şi, în luna iunie a acestui an, a fost încheiat un nou angajament ca alte 3 miliarde de euro să fie distribuite în 2019 şi 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe