Continuă disputa privind pastorul Brunson. Trump dublează taxele pentru oţelul şi aluminiul turcesc

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că a autorizat dublarea tarifelor aplicate asupra importurilor turceşti de oţel şi aluminiu pe fondul intensificării disputei generate de refuzul Ankarei de a elibera din închisoare un pastor american.

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, preşedintele Trump a făcut de asemenea referire la deprecierea lirei turceşti în faţa „dolarului nostru foarte puternic”, potrivit RFE/RL.

„Tocmai am autorizat o dublare a taxelor pentru oţel şi aluminiu, cu privire la Turcia, în condiţiile în care moneda lor, lira turcească, alunecă rapid în jos în raport cu dolarul nostru foarte puternic!”, a scris Trump.

„Aluminiul va fi acum [taxat cu] 20% şi oţelul cu 50%. Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune de această dată!”, a adăugat el.

În luna iunie, SUA a impus tarife de 10% asupra importurilor de aluminiu şi de 25% asupra importurilor de oţel din multe state considerate a fi parteneri globali cheie ai SUA. Washingtonul s-a plâns că aceste ţări aplică practici comerciale neechitabile.

Noua ameninţare tarifară împotriva Ankarei are loc pe fondul amplificării tensiunilor bilaterale cu privire la probleme precum întemniţarea şi judecarea în Turcia a pastorului american Andrew Brunson.

Pastorul se află în spatele gratiilor începând cu 2016, fiind acuzat de „comitere de crime în numele unor grupuri teroriste fără a fi membru” al acestora, o referire la separatiştii kurzi şi la un grup condus de clericul Fethullah Gulen pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de orchestrarea unui puci eşuat împotriva sa în 2016. Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, a negat acuzaţiile. La fel şi pastorul american.

Brunson, care ar putea fi închis timp de până la 35 de ani, a fost transferat în arest la domiciliu în 25 iulie, în timp ce procesul său continuă.

În 26 iulie, Trump a ameninţat că va impune „sancţiuni masive” împotriva Ankarei dacă guvernul turc nu îi permite imediat lui Brunson să plece din Turcia.

Ameninţările cu sancţiuni şi taxe au provocat o scădere masivă a valorii lirei turceşti – care a pierdut 19% doar vineri – şi a forţat Ankara să ia măsuri de reducere a cheltuielilor pentru a stabiliza economia.