Ungaria începe să construiască al doilea gard la graniţa cu Serbia
alte articole
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a confirmat luni că Ungaria va construi al doilea gard de-a lungul graniţei sale sudice cu Serbia. Anunţul a fost făcut în condiţiile în care se amplifică valul de critici din partea activiştilor şi membrilor UE cu privire la situaţia drepturilor omului în Ungaria.
Premierul Orban a supervizat construirea primului gard de sârmă ghimpată la frontiera sa în 2015, când Ungaria făcea parte din principala rută terestră folosită de refugiaţi pentru a intra în Europa din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. În timpul celui mai ridicat punct al crizei imigranţilor, în septembrie 2015, aproximativ 10.000 de imigranţi erau prinşi de poliţia ungară în unele zile.
Un gard nu este suficient”
Orban, un susţinător al preşedintelui american Donald Trump, a făcut din oprirea fluxului de migranţi în Ungaria una dintre principalele sale priorităţi. El a sugerat în septembrie 2016 că plănuieşte construirea celei de-a doua bariere de-a lungul graniţei cu Serbia, insistând că “un gard nu este suficient”.
Guvernul ungar susţine că, deşi numărul de imigranţi care doresc să pătrundă în Ungaria a scăzut considerabil din 2015, poliţia de frontieră încă împiedică zilnic sute de oameni să treacă ilegal graniţa.
Construirea celui de-al doilea gard este deja în faza de pregătire, şi seful de personal al lui Orban, Janos Lazar, a precizat că guvernul a alocat 38 miliarde de forinţi (123 milioane de euro) atât pentru noul gard cât şi pentru ridicarea de noi tabere de imigranţi.
“O ridiculizare a dreptului pentru solicitarea de azil”
Politicile dure ale premierului Orban au atras critici puternice din partea observatorilor externi, iar grupurile pentru drepturile omului Hungarian Helsinki Committee şi Human Rights Watch au trimis la sfârşitul săptămânii trecute o plângere Comisarului UE pentru Imigraţie în legătură cu măsurile propuse de Ungaria.
“Comisia Europeană nu ar trebui să stea indiferentă în timp ce Ungaria ridiculizează dreptul de solicitarea al azilului”, a declarat Benjamin Ward, director adjunct al Human Rights Watch. “Utilizarea zonelor de tranzit ca centre de detenţie şi forţarea solicitanţilor de azil care se află deja în Ungaria să se întoarcă pe partea sârbă a gardului din sârmă ghimpată este abuzivă, inutilă şi crudă”.
La începutul acestei luni, Orban a provocat agitaţie după ce guvernul său a anunţat intenţia de a construi noi centre în care imigranţii vor fi găzduiţi în containere de transport. Lazar a clarificat ulterior că noile reglementări vor fi implementate doar atâta timp cât ţara se află sub o stare de urgenţă în ceea ce priveşte imigraţia în masă, aşa cum este acum.
Premierul ungar s-a duelat deseori cu UE şi la un moment dat a declarat că guvernul său se află într-un “conflict deschis” cu blocul european. De asemenea, el a menţionat în trecut că refugiaţii musulmani nu îşi au locul într-o Europa creştină.