Investitor care a prevestit Brexitul: Referendumul din Italia va provoca prăbuşirea monedei euro

Un investitor care a prezis în mod corect faptul că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, a afirmat acum că moneda euro se va prăbuşi, conform unui articol publicat de ziarul britanic Express.
Jim Mellon, preşedintele Burnbrae Group.
Jim Mellon, preşedintele Burnbrae Group. (Captură Foto)

Jim Mellon, preşedintele Burnbrae Group, a avertizat că moneda euro va deveni o victimă a sentimentului tot mai puternic anti-establishment, ceea ce va cauza fracturarea Uniunii Europene – totul în decurs de 5 ani.

Mellon a declarat: “Brexitul va fi un eveniment secundar faţă de problemele Europei care devin tot mai evidente.

“Moneda euro, în modul în care există acum, este un mecanism foarte nepotrivit – ofer monedei euro între unul şi cinci ani de viaţă”.

Votul recent al Marii Britanii pentru ieşirea din UE (Brexit), precum şi alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, a semnalat o schimbare mare în politica globală şi, în acelaşi timp, mişcările populiste din jurul lumii au luat amploare.

Votul din weekend în cadrul referendumului italian, precum şi alegerile prezidenţiale din Franţa din 2017, ar putea, de asemenea, să tulbure situaţia, oferind traderilor de valute un motiv de îngrijorare.

Săptămâna trecută, moneda euro a scăzut la 1,0518 USD, cel mai scăzut nivel din martie 2015 şi Mellon se aşteaptă ca moneda euro să scadă şi mai mult, ajungând la acelaşi nivel cu dolarul american “în decursul anului următor”.

Situaţia economică dificilă a Italiei – cu şomajul ridicat şi un sector financiar deficitar – l-a determinat pe Mellon să vândă obligaţiunile guvernamentale italiene.

Obligaţiunile italiene curente pe 10 ani au ajuns la 2,23% în 14 noiembrie, cel mai înalt nivel din iulie 2015 – dar cu mult în urma mediei sale din ultimii 5 ani de 3,24%.

Mellon a declarat: “Am vândut multe obligaţiuni guvernamentale în acest an, peste tot practic, dar favoritele mele sunt obligaţiunile italiene.

“Toţi cei care participă pe această piaţă stupidă a obligaţiunilor ar trebui să ştie că există un risc serios de durată. Dacă cumperi ceva pentru o perioadă lungă de timp fără nicio rată a dobânzii, vei avea probleme serioase la un moment dat.

Înainte de votul britanic privind apartenenţa la UE, Mellon a declarat că lira sterlină ar putea scădea până la 1,32 USD după Brexit.

Lira sterlină a scăzut până la 1,1841 USD luna trecută, în timp ce luni s-a aflat la 1,25 USD.

La cinci luni după Brexit, perspectiva pentru lira sterlină rămâne “destul de bună” şi “temerile în privinţa prăbuşirii cerului” încă nu s-au materializat, conform lui Mellon.